Няколко символни назначение в министерствата, контролирани от близките до президента

...
Няколко символни назначение в министерствата, контролирани от близките до президента
Коментари Харесай

ИТН получи ключови назначения в служебния кабинет на Радев

Няколко символни предопределение в министерствата, следени от околните до президента Румен Радев - Николай Милков и Димитър Стоянов - обрисуват ясно връзката сред президента и партията на Слави Трифонов " ИТН ", която провокира разпада на последната ръководеща коалиция и назначението на следващия длъжностен кабинет.

В Министерството на външните работи зам.-министър остава Велислава Петрова. Тя бе назначена на поста след образуването на четворната коалиция на премиера Кирил Петков, в която Министерство на външните работи попадна в ресора на Има Такъв Народ и за негов министър бе определена Теодора Генчовска, също квота на Има Такъв Народ.

Сега Велислава Петрова, имунолог по обучение, е единственият зам.-министър от предходния екип, който резервира поста си, без значение от семплия професионален стаж във Външно министерство. На нея на практика са поверени всички политически чувствителни ресори, изброени от служебния министър Николай Милков като негов приоритет - Северна Македония, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Петрова очевидно е доста значим кадър на Слави Трифонов, защото преди една година бе отпред с Пламен Николов.

Служебният външен министър Милков, който мина и през администрацията на Радев, оцени високо работата на Петрова, която има обучение в областта на био-медицинските науки и през последните две години преди да постъпи в Министерство на външните работи е работила в Женева над редица планове за усилване на партньорствата сред Европа и Африка за реализиране на задачите за стабилно развиване.

Тя бе част от екипа на Теодора Генчовска, която бе в очевиден спор с някогашния министър председател Петков по един от най-чувствителните външнополитически въпроси – Северна Македония. По този мотив Генчовска и Има Такъв Народ заговориха, че имало две външни политики – една на премиера и друга на Министерство на външните работи.

В същото време обществените позиции на Генчовска, партията ѝ Има Такъв Народ, и президента Радев съвпадаха и на практика взаимно се допълваха за да се блокира процесът по евроинтеграцията на Северна Македония.

Докато президентът поддържаше рецензиите си в по-сдържан институционален звук, представителите на Има Такъв Народ се впуснаха в разюздана агитация, чиято кулминационна точка бе артистичният стон на Слави Трифонов, че бутнал кабинета " Петков " поради " Македонияяяя ".

Публичните мнения и на Радев, и на Генчовска бяха, че не може да има толкоз бърз пробив в затегнатия спор сред София и Скопие и бяха в очевиден спор с външнополитическия екип на Петков, който се опитваше да откри решение - и съумя да го откри.

Процесът за нормализиране на връзките със Северна Македония обаче е единствено първоначално си. Изпитанията предстоят, а подводните камъни са ужасно доста.

Всеки опит за логичен разговор може елементарно да бъде саботиран, а споровете изкусно подклаждани от Москва, която разчита на политическите съперници на евроинтеграцията на Северна Македония и в самата РСМ, и в България.

Целият този комплициран безизходен възел от проблеми е предоставен на зам.-министър Петрова.

Николай Милков съобщи в понеделник, че, които по този начин и не минаха по време на кабинета " Петков ". Служебният министър изрази подготвеност да предложи и други посланици. Не е е изключено един от тях да е самата Генчовска.

Според два разнообразни източника на Mediapool, Румен Радев и Теодора Генчовска са почнали да съгласуват посланици още през май-юни и то през главата на тогавашното държавно управление.

Твърди се, че Генчовска е имала интерес да стане представител на страната в НАТО, на мястото на Драгомир Заков, който скоростно дойде от Брюксел в София през март, с цел да стане министър на защитата на мястото на отстранения Стефан Янев.



Сега обаче Генчовска получи предопределение за зам.-министър във воденото от дясната ръка на Радев военно министерство. Президентът, който преди първия си мандат бе пълководец на Военновъздушни сили и гледа на МО като на своя територия, избра за началник на ведомството своя основен секретар Димитър Стоянов.

Самата Генчовска има забележителен опит като служител в МО преди да бъде номинирана от Слави Трифонов за министър на защитата в първия проектокабинет на Има Такъв Народ, който трябваше да бъде с министър председател Николай Василев.

Не е инцидентно и другото предопределение на зам.-министър в МО. Димитър Стоянов се доверява на Катерина Граматикова. Тя е правист, работила е и в Комисията за защита на конкуренцията, а за последно бе шеф на политическия кабинет министъра на районното развиване от квотата на Има Такъв Народ Гроздан Караджов.

Тези основни назначения на фрагменти на Има Такъв Народ във основни браншове като сигурността и външната политика можеха да наподобяват и нещо обикновено, в случай че не ставаха в обстановка на огромната кадрова чистка, подхваната съвсем стремително от служебната власт, което се зае да ревизира политиката на държавното управление " Петков ".

Канонадата на Радев против " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия продължава, в този момент към този момент надалеч по- надеждно инструментализирана посредством служебното държавно управление, с искрено декларирана от и за кого - не.

В една от първите си обществени изяви след встъпването в служба Гълъб Донев сподели, че с които новата власт да се оправя. За ръководството на ГЕРБ и наследството на Бойко Борисов към този момент не се приказва.

По същия метод, по който бяха забравени от Слави Трифонов, който се заканваше да " изчегърта " ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР