Няколко сигнала за спрени или умишлено забавени на границата с

...
Няколко сигнала за спрени или умишлено забавени на границата с
Коментари Харесай

ДЕМЕРДЖИЕВ: Има забранителен списък с българи на границата с РСМ

Няколко сигнала за спрени или съзнателно забавени на границата с Република Северна Македония българи, които са тръгнали за Скопие, с цел да се преклонят пред гроба на Гоце Делчев, са получили българските управляващи.

Пред публицисти вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви и за забранителен лист, въпреки и всекидневен, в който участват имената на български политици.

Преминаването през граничния пункт " Гюешево " е прекратено, излизащите от България изчакват стартирането на придвижването на междинната граница, предава Българска телеграфна агенция. На място има към стотина души. По данни на чиновници на пункта колите са спрени поради неработеща система. Това обясниха и чиновници на граничния пункт " Деве хълм ".  

Първите пътуващи за Скопие, с цел да се включат в отбелязването на 151-та годишнина то рождението на Гоце Делчев, са минали границата рано сутринта. Официалната българска делегация е минала към 5,30 часа тази заран, споделиха от митницата на Гюешево.

По-късно пред Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " се събраха и представители на фондация " Македония ", измежду които и водачът й Виктор Стоянов.

" Има организация от страна на управляващите на Република Северна Македония да съберат хората и колите дружно и с конвой да се придвижим до паркинга край гроба на Гоце Делчев в Скопие. Идеята беше дружно да се поклоним пред паметта му. Искахме да го създадем взаимно, само че поради ограниченията за сигурност и опитите за провокация това няма да е допустимо. Планираме общо 5-6 празнувания на основни дати и се надявам да има по-малко полиция и повече хора от двете страни на границата дружно, като братя да честваме дружно общите ни герои ", сподели Стоянов.

" Не би трябвало хората да се подават на провокации. Искрено се надяваме полицията в Скопие да свърши това, което подаде като поръчка и да бъдат предотвратени всевъзможни опити за провокации ", уточни още той. Стоянов добави, че е изумен от това, че публицисти не са били позволени да влязат в страната, само че уточни, че има информация за хартиени описи на хора, които няма да бъдат допускани да влязат през днешния ден в Република Северна Македония.

" Дойдохме тук към 5,30 сутринта, само че бяхме върнати като представляващи заплаха за сигурността на Северна Македония ", сподели Тодор Стефанов от " Нюз 24 ". Той и сътрудника му били върнати от граничния пункт " Деве хълм ". Връчиха ни възбрана за влизане на тяхна територия, добави Стефанов.

Той посочи, че двамата с сътрудника му не са имали желаната по акредитация от външното министерство на Република Северна Македония, само че никой не им е желал такава. " Искаха единствено персонални карти, ние показахме и служебните. Легитимирахме се по този начин, както както го вършим на всички места ", споделиха представителите на медията. По техни данни рано сутринта не са позволени и други екипи на медии. Казано им е било, че могат да минат без камери и техника.

Около 100-150 български жители се чака да дойдат в Скопие, с цел да отбележат годишнината от рождението на Гоце Делчев, сподели по-рано през днешния ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред български медии в Скопие. Той чака обещанията на управляващите тук, че гладко ще бъдат позволени искащите да дойдат в Скопие български жители, да бъдат изпълнени. 

В българската делегация, която ще сервира цветя на гроба на Делчев в църквата " Св. Спас " са още министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев и зам. министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР