Няколко радикално нови идеи са прокарани в плана, което е

...
Няколко радикално нови идеи са прокарани в плана, което е
Коментари Харесай

План 3.0: батерии, влакове и ново начало

Няколко коренно нови хрумвания са прокарани в проекта, което е максимумът за два месеца работа. Вече няма период до февруари за одобрение на документа, а новите дати са по-скоро краят на април. Европейска комисия може би ще е по-благосклонна към концепциите с постоянно определено държавно управление и дълготраен проект.
Помните ли Плана за възобновяване? Онези 6 милиарда евро, които сякаш щяхме да почнем да получаваме още предходната година. После се оказа, че първият вид на Плана, квалифициран от ГЕРБ, е цялостен с недомислици. Две служебни държавни управления се пробваха да го поправят задоволително, с цел да мине пред Брюксел, и най-после, с цел да се получи утвърждение, вицепремиерът Атанас Пеканов даже направи стъпката, която никой преди този момент не искаше - предложи период за затваряне на въглищните централи.

Но това не се оказа задоволително и времето не стигна, с цел да може България задоволително бързо да получи задатък предходната година. Сега новият отговорник - вицепремиерът Асен Василев и неговият екип желаят да най-сетне да вкарат документа в деяние. Те имат две преимущества на своя страна: защото към този момент не гонят периодите за задатъка, могат да оферират радикални нови планове, изключително в сферата правораздаване и не са обвързани с никой от предишните разновидности на проекта. И, второ, постоянно държавно управление ще бъде гледано по-благосклонно от комисията, която ще има повече съображение да му има вяра за дълготрайните задължения.

Тези две неща ще би трябвало да предразположат Брюксел, с цел да разреши приемането на Плана, без да се вторачва изключително доста в бъдещето на комплекса " Марица-изток ", който беше съществена спънка до момента. Василев и министър председателят Кирил Петков не наподобява да имат желание все още да влизат непосредствено в тематиката за затварянето на комплекса и евентуално ще желаят тя да бъде отсрочена във времето. Но са подготвени да поемат ангажимент за понижаване на националните CO2 излъчвания, което индиректно отново е обвързвано с работата на въглищните централи.
Реклама Новата дата - април
Когато Пеканов предаваше проекта, се говореше, че той може да бъде утвърден през февруари. Във вторник обаче държавното управление е поискало ново отсрочване на оценката, а Брюксел разреши тя да бъде преместена за 15 март. Пред " Капитал " два самостоятелни източника потвърдиха, че ръководещите се надяват това да е датата, до която проектът да бъде импортиран, след което комисията да го трансформира в контракт, а Съветът на Европейски Съюз да даде относително бързо утвърждение.

Тъй като към този момент няма други проекти за разглеждане с изключение на нашия и нидерландския, е допустимо тази оценка да не отнеме повече от месец. Което значи, че в случай че всичко върви по проект, до април България може най-сетне да влезе в редицата на страните от Европейски Съюз, които работят по новия финансов инструмент.

Това ще отключи и новите европейски стратегии, които все още чакат подписването на съглашение с комисията, макар че множеството от тях са подготвени. В тази редица обаче София не е толкоз обратно: едвам 13 страни са подписали за новия програмен интервал.

Начинът, по който от екипа на Василев подходиха към преправянето на проекта, беше друг от досегашния. Те трансформираха двете най-проблемни области: енергетика и превоз, само че множеството от играчите в тези браншове схванаха за това едвам предходната седмица, по време на общественото показване на измененията. И останаха много сюрпризирани от преразказа, който получиха.
Реклама Енергетиката: бъдещето е акумулатори
Макар да имаше такива клюки, малко на брой имаха вяра, че държавното управление ще предложи цялостно отпадане на финансирането от 500 млн. лева за парогазови мощности в Маришкия басейн (още 1.1 милиарда лева за плана се предвиждаха от други инструменти) и още 330 млн. за газопроводи, които служебният кабинет предложи, и насочването им към гига-батерии за балансиране на енергийната система. Според (конкретният план към момента не е публикува) ще се конфигурират акумулатори с общ потенциал 6000 мВтч, които ще могат да отдават в мрежата по 1000 мегавата на час в продължение на 6 часа. Това е равно на работата на един от блоковете на АЕЦ " Козлодуй ", като тук би имало доста по-малко загуби по мрежата (обикновено към 8 - 10%) защото батериите ще са пръснати из цялата страна.

Това е съществена смяна в метода, която прекатурва наобратно досегашните проекти за развиване на българската енергетика. В нея обаче има логичност. Газовите мощности, които можеше да се построят с пари по проекта, щяха да усилят риска пред страната от вносни горива - последните месеци демонстрираха, че природният газ може да е рисково безценен и даже изцяло да изчезне от пазара при спорове. Въпреки това те бяха стимулирани от служебния кабинет като нужна мощ, която да замести въглищата и въпреки всичко да обезпечи някаква претовареност в комплекса " Марица-изток ". Сегашното държавно управление обаче счита, че това може да се свърши и с акумулатори, които имат няколко преимущества - доста гъвкави са, може да се зареждат с локален запас (слънце, вятър, вода) и да поддържат по-добре честотата и сигурността на мрежата. Освен това, до момента в който едни акумулатори се разреждат, други могат да се зареждат и противоположното.

Батериите обаче имат и дефекти. Все още са скъпи, мъчно се намират огромни количества за къс интервал и не основават никакви работни места. Точно за това наложителна част от проекта на държавното управление е да се построи фабрика за производството на такива акумулатори, евентуално в района на Стара Загора. От една страна, там ще бъдат наети значително хора, а от друга - България сама ще може да си обезпечи нужните акумулатори, което ще даде мощно конкурентно преимущество. А в идващите години батериите биха могли да се изнасят, защото търсенето им неизбежно ще се усили.

По пазарни оценки инвестицията в 1 мВтч потенциал за предпазване на ток коства към 200 хиляди евро, което значи най-малко 1.2 милиарда евро за осъществяване на плана. Но и тук има условности - това е цена все още, до момента в който по-голямата част от батериите ще се конфигурират в интервала 2024 - 2026 година Тогава се чака цената да се е намалила с най-малко 30%, а и успеваемостта им да се е подобрила.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Енергетика 3 Градове 1 Право 2 Енергетика 3 Отбрана 1 Право 2 Политика 3 Предприемач Реклама
Реализирането на този план без подозрение е много мъчно и рисково. Ако обаче държавното управление съумее да провежда добър интернационален търг за привличането на вложител в цех за акумулатори и той в действителност бъде построен в идващите две години, опциите пред България стават доста огромни. И все още в страната има декларирани капиталови планове за над 15 хиляди мВт нови ВЕИ мощности, като половината от които действително биха могли да бъдат въведени в употреба до 2026 година В комбинацията с гига-батерии за предпазване на сила и плануваните вложения в възстановяване на мрежата и ръководството ѝ, това ще обезпечи огромно количество евтина, сигурна и зелена сила - условия, които в този момент слагат всички задгранични вложители.
Транспорт: влакове потеглят на всички страни
Синдикатите, представителите на транспортни сдружения и други играчи в бранша по какъв начин ще се влагат съвсем 400 млн. лева в нови влакове - както градски и крайградски, в това число двуетажни, по този начин и високоскоростни и такива за маневри.

По-късно пред публицисти от " Капитал " и други медии Събев, който беше на посещаване в Македония, изясни дейностите си. " Ако имаме в точния момент един по-добър преносим състав, то качеството на това обслужване, качеството на транспортите ще се увеличи внезапно. Ако успеем да съкратим времето за транспорт и осигурим по-добри условия, допускам, че хората ще стартират да избират железопътния превоз. Линия, която е проектирана за до 160 км/час, заради разнообразни проблеми, е 40 км/час. И ние доста по-лесно можем да възстановим линията, в сравнение с да строим нови линии. "

Това е самоуверено съмнение от негова страна. България в действителност е на последно място в Европа по качество на влаковата услуга, по тази причина е мъчно най-малко обществено някой да изрази опозиция против това предпочитание. Но по време на спомагателните разисквания със бранша, които предстоят, е евентуално да се стигне до конфликти.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
По-голям проблем обаче може да се окаже вярата, която стои зад това решение: че с магическа пръчка България ще позволи жп проблем, който е неглижиран към този момент най-малко 30 години.

Най-малкото влаковете се движат по линии, а тези линии се обновяват трудно постепенно. Както стана ясно тази седмица, линията Бургас - София, за която отидоха съществена част от парите в последните два програмни интервала, ще приключи през 2028 година - цели 20 години след влизането ни в Европейски Съюз. Тези линии се обновяват от НКЖИ, които са на послушание на министъра, само че са може би най-бавната държавна конструкция. От тях зависят и градските железници.

Тази седмица да вземем за пример в Пловдив депутати от ръководещата партия обещаваха градска железница по Плана. Освен в случай че няма някаква смяна (а това не може да се разбере, без да се качат обществено новите проекти), тази железница към момента зависи от финансиране по стратегия " Транспорт ", което би трябвало да реконструира самите линии. Програмата още не е утвърдена и има доста по-дълъг период от Плана - той приключва в средата на 2026 година, а тя продължава до 2029 година Дори влаковете да дойдат на следващия ден, Пловдив няма да може да ги употребява години наред.

Това не значи, че концепцията на Събев не е добра. Закупуването на съвременни влакове е основна част от решението на казуса и задава звук за целите на новото ръководство. Ако екипът му успее да накара всички елементи от системата да работят по-бързо и дейно, то жп възелът може и да се развърже. А в композиция с евтина и сигурна зелена сила за задвижване на влаковете резултатът ще е още по-добър.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР