Няколко предложения направиха гражданите на Добрич при широкото обсъждане на

Няколко предложения направиха гражданите на Добрич при широкото обсъждане на ...

В Добрич поискаха единна цена на водата.


Няколко предложения направиха гражданите на Добрич при широкото обсъждане на бизнес плана на ВиК дружеството днес. Едно от тях е за уеднаквяване на цената на водата в цялата страна. В няколкочасовата дискусия участваха зам.- министърът на регионалното развитие Малина Крумова, борда на директорите на водния оператор и Асоциацията по ВиК.

В бизнес плана на ВиК Добрич до 2021 година е предвидено дружеството да направи собствени инвестиции от 11 млн. лв. и новата цена на водата от 3,28 лв. е съобразена само с тях, поясни зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова. Присъстващите поискаха да разберат защо в ценообразуването не са залегнали общинските инвестиции за близо 115 млн. лв.
Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие: Точно с колко ще се намалят загубите, ще стане ясно, след като бъде изпълнен проекта. Изпълнението на този проект, господа и дами, няма да приключи най-вероятно преди 21 година, когато е краят на този бизнес план. Атанас Атанасов: Всъщност резервите, за да осигурим по-ниска цена и по-добро качество са точно в намаляване на загубите на питейна вода и увеличаване на събираемостта. Майя Сапожникова: И в момента за пореден път от нас искат да направим инвестиции с вдигането на цената, а реално нищо не ни предлагат отсреща.
Основният проблем на дружеството е, че водата се добива с помпи и за ток и заплати се харчат всичките му приходи. Повишаването на цената на водата няма да доведе до стабилизиране на ВиК Добрич, което е в дълг от 32 млн. лв. и сметките му са запорирани.
Арх. Емилия Добрева, общински съветник: Моето предложение и аз мисля, че то е единствено разумното е - Да се усредни цената на водата за цяла България, защото Добруджа няма никаква вина, че е на това място и водата се добива по подобен начин.
Гражданите заявиха, че ще участват със свои предложения и в новия закон за ВиК.

Източник: bnt.bg