Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели

...
Няколко пъти са се увеличили през тази година малките читатели
Коментари Харесай

Регионалната библиотека в Благоевград се радва на извънреден детски интерес

Няколко пъти са се нараснали през тази година дребните читатели в районната библиотека „ Димитър Талев “ в Благоевград. Истински връх е фактът, че за един ден в детския отдел са се записали над 700 деца. Още в репортажа на Кети Тренчева:

Впечатляващият интерес на дребните читатели към книгите е търсенето на новаторски форми от страна на управлението на районната библиотека, споделя шефът й Райка Христова:

" Мога да ви кажа, че имаме страховит детски отдел, който се разви извънредно доста през последните 2-3 години. Създадохме нова детска читалня, където през цялата година има начинания - лятна читалня, лятно кино, екскурзии, рецитали. Всички начинания са ориентирани към  основаване на обич към книгата и библиотеката. 700 деца се записаха  в един ден през април - Ден на отворените порти, който направихме по случай Международния ден на детската книга. Имаме доста деца, доста читатели ", сподели Христова. 

Тя добави, че библиотеката е спечелила план към Министерство на културата, с който ще бъде закупена литература за всички възрастови групи за към 10 000 лв.. " Има дни, в които в библиотеката влизат по 5 класа ", сподели още директорката. 

Още по-интересен е фактът, че в детския отдел на библиотеката идват и деца, които още не могат да четат добре, само че се учат от своите каки и батковци. Кои са обичаните им приказки и по какъв начин те ги трансформират?:

" Снежанка и седемте джуджета " и " Красавицата и звяра " са някои от отговорите, които дават малчуганите.

Регионалната библиотека в Благоевград е с най- богатия фонд в Югозападна България. В момента се дегитализира краеведческата литература. А след визитата си в Холандия по стратегия Еразъм, шефът Райка Христова желае да придвижи общественият темперамент на атмосферата там в читалните тук:

" Ние сме страховит екип. Имаме към 4000 читатели. Ние сме депозитна библиотека. От 1954 получаваме гратис всичко, което е с тираж над 300. Фондът ни е към 400 000 книги, само че не е константна големина. "  

Целият репортаж за Регионалната библиотека в Благоевград можете да чуете в атачмънта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР