Няколко от заподозрените за убийството на иранския ядрен учен Мохсен

...
Няколко от заподозрените за убийството на иранския ядрен учен Мохсен
Коментари Харесай

Иран започна арести заради убийството на Мохсен Фахризаде

Няколко от обвинените за убийството на иранския нуклеарен академик Мохсен Фахризаде са задържани, съобщи Би Би Си. Той попадна в засада на 27 ноември в град Абсар, на 70 км източно от Техеран. Фахризаде беше считан за главния страж на иранската нуклеарна стратегия, преди да бъде спряна публично през 2003 г.

Хосейн Амир Абдолахиан, старши консултант по външната политика в иранския парламент, съобщи пред  иранската държавна телевизия ``Ал-Алам``, че не е в положение да показа детайлности от съображения за сигурност, само че че причинителите няма да избегнат правораздаването. Той сподели още, че има доказателства " които потвърждават, че израелците са били забъркани ". " Но дали са го създали сами и без съдействието на американската разследваща работа, или някоя друга работа? Със сигурност не биха могли да провеждат такова нахлуване сами ", добави той.

Иранските управляващи изнесоха спорни сведения за това по какъв начин е бил убит Фахризаде. В деня на нападението министерството на защитата съобщи, че е имало престрелка сред бодигардовете на Фахризаде и няколко въоръжени лица. В отчет се цитират очевидци, съгласно които " трима или четирима " нападатели са били убити. По-късно старши пълководец на Революционната армия на Иран съобщи, че по колата на Фахризаде е било стрляно със сателитно ръководена картечница с " изкуствен интелект ". Това обаче не може да бъде потвърдено и е признато със песимизъм от страна на оръжейните специалисти.

Израелското държавно управление не разяснява изказванието на Иран, че то стои зад убийството, макар че неназован източник е декларирал два дни по-късно пред израелска телевизия, че " дейностите на Фахризаде би трябвало да бъдат спрени " и че " светът е по-безопасно място без него ".

Израелски и западни източници настояват, че Фахризаде, началник на иранската Организация за отбранителни нововъведения и проучвания, е играл значима роля в иранската нуклеарна стратегия. Според тях професорът по физика е управлявал план ``Амад " - секретна програма, за която Иран твърди, че е основана през 1989 година с цел извършване на проучвания върху евентуална нуклеарна бомба. Проектът е спрян през 2003 година, съгласно Международната организация за атомна сила. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху обаче съобщи през 2018 година, че Фахризаде е оглавил стратегия, която скрито продължила работата на план ``Амад``.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР