Няколко опита за убийство. Последният - успешен. Алексей Петров беше

...
Няколко опита за убийство. Последният - успешен. Алексей Петров беше
Коментари Харесай

Барета, агент, бизнесмен и мишена. Кой беше Алексей Петров

Няколко опита за ликвидиране. Последният - сполучлив. Алексей Петров беше убит в сряда в столичния квартал „ Драгалевци ”. През последните 35 години името му е обвързвано с редица основни събития в България. Кой беше Алексей Петров?

Бивша барета, каратист, осигурител, конфиденциален помощник на службите, консултант в ДАНС, претендент за президент, който се разгласи за мораториум върху партиите.

Арестуван, упрекнат и оневинен по делото „ Октопод “ за рекет. Университетски учител по национална сигурност. " Противник “ на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, по думите на Борисов. И „ предан жител “, отново по думите на Борисов.

Много хора го одобряваха за една от най-влиятелните фигури в бизнеса и политиката. Както и в подземния свят, въпреки че Петров в никакъв случай не беше наказан.

Оцелял след най-малко два атентата. И погубен.

Името му беше Алексей Петров., 16 август, по обед в София.

В последните години Алексей Петров рядко се изявяваше обществено. Това се промени след на някогашния основен прокурор Иван Гешев и.

Името на Петров беше упоменато първо от Борисов - след гърмежа от 1 май, за който прокуратурата популяризира погрешни данни за случая. Те бяха изобличени от Министерство на вътрешните работи, а напрежението сред двете институции се изостри. Борисов тогава цитира Петров като учител и специалист по тероризъм.

На този декор Алексей Петров даде изявление, в което предложи на Иван Гешев да се отдръпна от поста основен прокурор. Два дни по-късно кандидатката за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел сподели, че първото нещо, което ще направи, в случай че бъде определена, е да изиска тази оставка. Движение за права и свободи я поддържа.

Името на Петров беше споменавано и по отношение на договарянията за сформиране на кабинет с мандата на ПП-ДБ и поддръжката на ГЕРБ през май - поради познанствата му с Борисов и с бащата на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков - Петко Петков.

Алексей Петров сподели пред БТВ по този мотив, че „ не бих споделил, че имам роля. Даже доста се надценява моята роля за доста неща напоследък “.
Преди и след 1989 година
Преди 1989 година Алексей Петров работи към Шесто ръководство на Държавна сигурност, направление " Терор ", към чиято конструкция са баретите. Държавна сигурност са тайните служби на комунистическия режим.

В началото на 90-те Петров напуща Министерство на вътрешните работи. Това е интервалът, в който в България се образуват така наречен силови групировки, а създателите им са най-вече някогашни чиновници на службите и спортисти. Официално те се занимават с защита и обезпечаване. Неофициално – с рекет, пердах и изнудване. В този интервал Алексей Петров основава обща компания с Бойко Борисов , който по-късно става основен секретар на Министерство на вътрешните работи, кмет на София, министър председател и водач на партия ГЕРБ.

Петров и Борисов са били съотборници в тима по карате.

Алексей Петров оцелява при няколко опита за ликвидиране. Последният е през 2015 година, когато Борисов е министър председател, а Алексей Петров разгласи премия от 100 хиляди $ за информация, която да докара до откриване на причинителите и поръчителите на стрелбата с гранатомет .

До 2000 година Алексей Петров е съучастник в няколко охранителни и застрахователни компании. Той взе участие в ръководството и на сдружението „ Левски Спартак ”, което по-късно става “Лев Инс ”.

След 2000 година името на Алексей Петров стартира още веднъж да се свързва със службите. През 2008 година излиза наяве, че е бил уредник на среща сред тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов - по-късно обвинени за рекет. Те са наказани, само че изчезват след изговаряне на присъдите. В началото на юни стана ясно, че търсеният с алена бюлетина на от този момент Ангел Христов е съумял, където е умрял ненадейно.

Около срещата на Румен Петков с братя Галеви избухва скандал. По време на чуване в Народното събрание Петков споделя във връзка на Алексей Петров, че е " разкрита самоличността на един офицер под прикритие “. Резултатът е оставка на Румен Петков като министър, а Петров е назначен за консултант в ДАНС.

Всичко това се случва по време на ръководството на кабинета с министър председател Сергей Станишев, в който вземат участие Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" и е прочут като държавно управление на Тройната коалиция.

Политици и изявления в този интервал разясняват близостта на Алексей Петров с основния прокурор Никола Филчев и президента Георги Първанов, когато заемат постовете по това време.
Лоялният жител
През 2009 година се разпростира сюжет към конфиденциален отчет на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов споделя, че досието с отчета е върната от Алексей Петров, който го е направил като „ предан жител “. Папката дава мотив на Борисов да атакува предшественика си на поста Сергей Станишев.

„ Лоялният жител “ е арестуван година по-късно при акция на Министерство на вътрешните работи с името „ Октопод “. Това е интервалът, в който министерството, ръководено от партийния заместител на Борисов Цветан Цветанов, организира редица показни акции с атрактивни имена. Алексей Петров е упрекнат в основаване и управление на проведена незаконна група за рекет, за което по-късно е оневинен от съда.

Пред френското издание „ Монд “ Петров споделя, че разривът в връзките му с Борисов настава малко преди ареста му.

“Упрекнах Борисов, че в региона на сигурността се пробва да възкреси методите от тоталитарната ера “, споделя Петров. По думите му „ Бойко Борисов е индивидът, който се опасява от мен. Защо, е доста дълъг диалог ”.
Преподавателят
В последните години Алексей Петров публично се занимаваше с научна активност. Той беше учител в Пловдивския университет и УНСС.

Името му се свързваше и с една от авторитетните работодателски организации - Съюз за стопанска самодейност . Като негов представител Алексей Петров взе участие на срещи с държавното управление.

В този интервал името му продължаваше да се свързва със застраховането. То беше упоменато от депутати около проблеми в системата за обезпечаване, които бяха една от пречките за влизане на България в еврозоната.

Депутати от партията на Борисов, които щяха да саботират решаването на тези проблеми. По този мотив водачът на „ Демократична България “ Христо Иванов сподели, че ГЕРБ обслужва ползите на Алексей Петров.

„ Заради неговия интерес и поради невъзможността на Бойко Борисов да се откъсне от своята биография сега вероятността на България, за която самият ГЕРБ е работил, да влезем в еврозоната, е сложена под подозрение. Това е безспорен образец за това по какъв начин ние плащаме налог минало, до момента в който не смеем да излъчим едно реформаторско ръководство ”, сподели Христо Иванов в изявление за БТВ.

Алексей Петров не е коментирал тези обвинявания.
Оставката на Гешев
Алексей Петров се появи обществено след дълго неявяване от публичния живот, откакто беше представен като академик и специалист по тероризма от Бойко Борисов по отношение на гърмежа до колата на основния прокурор Иван Гешев.

„ Гешев би трябвало да се отдръпна от позицията, която заема, до привършване на това следствие. И тук бих споделил като специалист, че това следствие ще завърши доста дълго. И в случай че аз бях на негово място, щях да се отдръпва въобще. Г-н Гешев, несъмнено, има своите позитиви и качества и страната в тази обстановка е длъжна да му помогне да му откри друга подобаваща работа ”, сподели Петров пред БНР.

Инцидентът с колата на Гешев предизвика напрежение сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Причината е, че служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев опроверга съществени изказвания на прокурорите.

На този декор Алексей Петров прикани и отиде на митинг против Министерство на вътрешните работи във връзка акция на полицията в пловдивска дискотека. Обстоятелствата към тази акция на Министерство на вътрешните работи към момента не са напълно ясни, само че станаха мотив за офанзиви против управлението на министерството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР