Няколко мощни взрива разтърсиха ливанската столица Бейрут тази вечер. Поне

...
Няколко мощни взрива разтърсиха ливанската столица Бейрут тази вечер. Поне
Коментари Харесай

Мощни експлозии окървавиха Бейрут


Няколко мощни гърмежа раздрусаха ливанската столица Бейрут довечера. Поне 12 са починали, а ранените са стотици. Според непотвърдени данни детонациите край пристанището на града са били най-малко две.

В региона на случая към момента има пожарни екипи, които потушават огъня, вертолети го гасят от въздуха.

Пламъците се виждат от всички краища на града, гърмежите също са отекнали на километри. Това пък е провокирало суматоха измежду популацията. Ливанският Червен кръст е изпратил над 30 свои екипа на пристанището.

Разрушени са жилищни и административни здания. Щети са нанесени и на българското посолство в града. Повредена е фасата на съветското посолство. Пострадала е и резиденцията на някогашния министър председател Саад Харири. Съпругата и щерка му са измежду ранените. Телевизионният канал Ал Арабия заяви, че са потърпевши и няколко съветници на ръководителя на кабинета. Генералният секретар на ливанската партия Катаеб, Низар Наджарян, е станал жертва на детонацията. Сред ранените са консулът на Казахстан и служителна на съветското посолство.

Телевизията сподели по какъв начин над пристанището се носят облаци гъст черен и оранжев пушек. Районът е отцепен от силите за сигурност, които позволяват само хората от службата за гражданска отбрана, коли за спешна помощ с включени сирени и камионите на пожарната. Армията оказва помощ за превозването на ранените до околните лечебни заведения. Смята се, че има затрупани хора под руините.

Засега аргументите за гърмежите не са известни, не се изключва ракетен удар, само че има информации и, че става въпрос за случай с пиротехника.

Шефът на сигурността в града Абас Ибрахим счита, че гърмежите може да са породени от остарели взривни материали, иззети преди години и съхранявани в пристанището.

Според спецслужбите е рано да се приказва за терористичен акт.

Ливанската телевизия Ел Би Си цитира болница " Отел Дийо " в Бейрут, която сподели, че оказва помощ на над 500 потърпевши и не е могла да поеме повече. Десетки ранени би трябвало да бъдат оперирани, споделиха от болничното заведение и приканиха хората да дарят кръв.

Ливанският президент Мишел Аун свика довечера незабавно заседание на Върховния съвет по защитата.

Премиерът на Ливан Хасан Диаб разгласи на следващия ден ден на народен печал за жертвите.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР