Няколко могъщи държави са въвлечени в решителна борба за партийни

...
Няколко могъщи държави са въвлечени в решителна борба за партийни
Коментари Харесай

Папа Франциск: На ръба на пропаст сме

" Няколко могъщи страни са въвлечени в решителна битка за партийни ползи ", сподели той, визирайки войната в Украйна

Светът се намира на ръба на " деликатна бездна ", брулена от " вятъра на войната ". Това сподели папа Франциск по време на пътешестване, ориентирано към създаване на разговор сред религиите, представен от БГНЕС.

Припомняме, папа Франциск е първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени след сириеца Григорий III, управлявал сред 731 и 741 година До избирането му на 13 март 2013 година той се споделя Хорхе Марио Берголио. 85-годишният аржентинец е първият папа от Новия свят. 

По време на тирада пред религиозни водачи в Бахрейнския конгрес за разговор в дребната страна от Персийския залив папата разкритикува " противопоставящите се блокове " на Изтока и Запада. Това е прикрита отпратка към опълчването по отношение на съветската инвазия в Украйна.

" Продължаваме да се намираме на ръба на деликатна бездна и не желаеме да паднем ", сподели главата на римокатолическата черква. В аудиторията негови слушатели бяха кралят на Бахрейн и шейх Ахмед ал-Тайеб, популярен имам на влиятелната джамия Ал-Азхар в Кайро, център на сунитското обучение.

„ Няколко могъщи страни са въвлечени в решителна битка за партийни ползи, съживяват остаряла изразителност, прекрояват сфери на въздействие и опълчват блокове ", сподели папата.

" Изглежда, че сме очевидци на трагичен и хлапашки сюжет: в градината на човечеството, вместо да култивираме заобикалящата ни среда, си играем с огън, ракети и бомби ", сподели още водачът на Западната черква.

Посещението на папата е в миг, когато войната в Украйна продължава към този момент девети месец и когато напрежението на Корейския полуостров и в Тайванския пролив нараства.

Преди речта на папата държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, който се срещна с съветския външен министър Сергей Лавров през септември, съобщи пред публицисти, че има " няколко дребни признака " за прогрес в договарянията с Москва.

" Всички мирни начинания са положителни. Важното е да ги реализираме дружно и да не се употребяват за други цели ", сподели той.

Папата трябваше да се срещне по-късно с членове на Мюсюлманския съвет на старейшините.

Втората му аудиенция в Персийския залив - родното място на исляма, е три години откакто той и Ал-Тайеб подписаха мюсюлманско-християнски манифест за мир в Обединените арабски емирства.

Приоритет на папа Франциск, който е лидер на към 1,3 милиарда католици в света, е междурелигиозния разговор.

Припомняме, след разделянето на Източната и Западната черква през 1054 година, за източноправославните християни е недопустимо общо съслужение с римокатолическата черква, само че не и дипломатически совалки.

Папа Франциск посети и други страни с мюсюлманско болшинство, в това число Египет, Турция и Ирак.

Ал-Тайеб, който се е срещал с папата при предходни визити в Близкия изток, също прикани през днешния ден за разговор сред двата съществени клона на исляма за разрешаване на сектантските разлики.

Основното разделяне в исляма е сред сунити и шиити, а апелът на Тайеб бе насочен в миг, когато сектантските разделения в Близкия изток изостриха районните спорове, в това число в Йемен и Сирия.

Папата прикани мюсюлманските учени по целия свят към ислямски разговор.

" Нека дружно прогоним всички приказки за ненавист, провокации и отделяне и да оставим настрани античните и актуалните спорове във всичките им форми ", сподели папа Франциск.

Папата стартира първото си посещаване в Бахрейн в четвъртък, като се разгласи срещу смъртното наказване и прикани за съблюдаване на правата на индивида и по-добри условия за служащите.

Групи за отбрана на правата на индивида към този момент бяха призовали понтифа да приказва за хипотетичните злоупотреби и да се намеси в помощ на наказаните на гибел пандизчии в ръководената от сунити монархия, в която живее забележителна част от шиитското население.

Бахрейн е екзекутирал шестима души от 2017 година насам, когато извърши първата си за седем години екзекуция. Някои от наказаните са били наказани след въстанието от 2011 година, потушено с военната поддръжка на прилежаща Саудитска Арабия.

Правителствен представител отхвърли изказванията за нарушение на човешките права, като съобщи, че Бахрейн " не толерира дискриминирането " и не преследва никого поради религиозните или политическите му убеждения.

Папата също по този начин изиска " безвредни и почтени " условия на труд за всички. " Голяма част от труда е в действителност безчовечен ", сподели той. " Това освен крие сериозен риск от обществена неустойчивост, само че и съставлява опасност за човешкото достолепие ", сподели папа Франциск.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР