Няколко месеца преди есенното гласуване властта осъзна, че може и

...
Няколко месеца преди есенното гласуване властта осъзна, че може и
Коментари Харесай

Задава се криза за бюлетини на местните избори

Няколко месеца преди есенното гласоподаване властта осъзна, че може и да няма с какво да гласуваме. Последваха незабавни совалки, в които се намеси даже министър председателят Бойко Борисов, оповестява Нова телевизия. Местните избори са най-трудни за образуване, а когато към тях се добави и референдум, задачата се усложнява фрапантно. Ще има 3900 разнообразни типа бюлетини, тъй като ще гласуваме за кметове на общини, кметове на кметства, общински съветници, кметове на региони. Всичко това плюс всенародното допитване на президента за наложителното, мажоритарното и електронното гласоподаване. На места това значи гласоподаване с по пет бюлетини.

По неофициални сметки на този избор би трябвало да бъдат отпечатани над 30 милиона бюлетини. За съпоставяне на предишните парламентарни избори бяха отпечатани едвам 8 милиона. Печатницата на Българска народна банка към този момент се оплака, че не може да се оправи с сходна поръчка. Заговори се даже за незабавна печатарска помощ от чужбина.

Решението на казуса е да се намерят още помощници за печатницата на Българска народна банка. В момента у нас работят единствено още две, които са лицензирани да отпечатват скъпи бумаги, каквито са бюлетините по закон.

По неофициална информация към този момент има решение да бъдат мобилизирани общо шест печатници. От ЦИК увериха, че всички ще бъдат под еднообразно непоколебим надзор и че проблеми няма да има, тъй като тази обстановка към този момент е проигравана.

На изборите 2 в 1 през 2011 година вотът струваше на данъкоплатците 35 милиона лв.. Колко ще ни излязат идните ще стане ясно след формалното насрочване на изборите и приемане на план-сметката им от Министерския съвет.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР