Няколко месеца преди да бъде демонтирана, Бронзовата къща“ беше открита

...
Няколко месеца преди да бъде демонтирана, Бронзовата къща“ беше открита
Коментари Харесай

Откриха официално Бронзовата къща в София

Няколко месеца преди да бъде демонтирана, „ Бронзовата къща “ беше открита за повторно. Този път публично. Първото показване на „ Бронзовата къща “ беше през май в наличието на кмета на София Йорданка Фандъкова и австрийския президент Александър ван дер Белен. Първоначално концепцията беше тя да е знак на Българското европредседателство, само че построяването ѝ завърши дни преди края му.

София

13 години. Толкова са били нужни на художника да сътвори Бронзовата къща. Скулптурата се ражда мъчно. Всички съпричастни към плана, обаче, са безапелационни, че през днешния ден инсталацията е мост сред култури и знак на съдействието сред България и Австрия.
Пламен Деянофф, създател на скултптурата: Пожелавам на софиянци да я употребяват. Тя е тяхна. В интервала, в който ще бъде в България, да употребяват пространството, да идват и да я посещават и да я употребяват за разнообразни културни мероприятия и събития.   Започна построяването на „ Бронзовата къща “ в София Започна построяването на „ Бронзовата къща “ в София
Започна издигането на инсталацията „ Бронзовата къща “ на площад „ Александър I “. Утре кметът на София Йорданка Фандъкова ще се срещне с президента на Ав...

Бронзовата къща е с впечатляващи размери - висока е 14 метра, тежи 20 тона и е построена от над 1000 детайла. Изграждането на скулптурата беше придружено и с доста кавги.
Николаус Шафхаузен, Директор на Кунстхале, Виена: Разбира се, за нас е прелестно, освен от позиция на символното значение, само че и кардинално. Аз знам какви са проблемите. На едно исторически значимо място би трябвало да се съобразят и плюсовете, и минусите. Въпросът е предишното ли изяснява бъдещето.. или пък бъдещето ще изясни предишното. И за мен скулптурата е съвършеният знак за това.
Скулптурата на актуалното изкуство ще остане на мястото на някогашния пантеон до края на годината. След това отпътува за Берлин. Пламен Деянофф не крие, че мечтае един ден Бронзовата къща да остане в България. Завинаги.
 Подвижна апаратура на мястото на опустошения пантеон Подвижна апаратура на мястото на опустошения пантеон
Третото обществено показване на скулптурата „ Бронзовата къща “, която се планува да се издига на мястото на някогашния пантеон стартира след минути в Уни...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР