Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е

...
Няколко месеца ни трябваха, за да повдигнем завесата, колко е
Коментари Харесай

Шефът на ББР: Имаме добра представа как е ощетена банката, ще има сигнали до прокуратурата

Няколко месеца ни трябваха, с цел да повдигнем завесата, какъв брой е ощетена банката и тоя развой е към този момент към края си. Имаме доста добра визия сега какво се е случвало в банката, по какъв начин тя е ощетена, ще има и сигнали до прокуратурата. Това съобщи в " Бизнес. БГ " по Българска национална телевизия изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев. По думите му за 2020 и 2021 година общата загуба за банката ще бъде към 250 млн.

Първото нещо, което съгласно него е заварил при стъпването си в ББР, е било корупция, занемареност, отчайващо ръководство - " всички контролни механизми на банката бяха изключени ".

" Заварихме едни заеми, за които в този момент занапред ще приказваме, заварихме контракти с трети страни, които са извънредно неизгодни за банката, заварихме други контракти, които са 100% предплатено плащани, хора, които не би трябвало да са в банката, назначени на големи заплати, а нищо не вършат ", добави Арабаджиев.

Според него от 8-те заема сега 5 са в гратисен интервал по главница, т.е. нямат отговорности да заплащат главница. От тези 5, 4, защото са по мораториума на Българска народна банка коронавирус помощи, не заплащат даже лихви, " тъй че заемите са постоянни, доколкото могат да бъдат, нямайки директни задължения за заплащане ".

Директорът на банката изясни, че първият гратисен интервал на един от заемите изтича през октомври. И едвам през идната година ще стане ясно до каква степен могат да си обслужват отговорностите, по този начин както са планувани.

Един от всичките тези осем заема не си извършва уговорките. Някои от тези заеми са с доста ниски погасителни вноски първоначално и чак надалеч напред в бъдещето ще стане ясно дали заемът ще бъде възобновен, или не.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР