Няколко мерки предалга Икономическия съвет към Столична община, който е

...
Няколко мерки предалга Икономическия съвет към Столична община, който е
Коментари Харесай

Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн. лв. обмислят в София

Няколко ограничения предалга Икономическия съвет към Столична община, който е основан, с цел да се лимитират вредите от ковид върху бизнеса в столицата. Това съобщи пред Българска национална телевизия Владими Данаилов, IT експерт, част от съвета. Предложенията на съвета би трябвало да бъдат одоборени от кмета на София - Йорданка Фандъкова и общинските съветници.
" Една от първите ограничения, които сме набелязали, е основаване на Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн.лв. Той ще се оперира от Общинския гаранционен фонд. Чрез него ще се обезпечават  80% от главницата на фирмените заеми към банките в изискванията на изключително състояние. ", акцентира Данаилов, само че не отговори на въпроса какво ще се случи с заема към Общината, в случай че компанията, която го е получила - банкрутира. 
Ще бъде ли нужна актуализация на бюджета ? Той беше признат на 20 февруари, най-вероятно ще се преазгледа. " Това което сме си мислили преди няколко седмици, не е правилно в този момент, поради създалата се обстановка. ", сподели той.
Част от другите ограничения, които предлага Икономическият съвет към Следствен отдел към окръжна прокуратура: наематели на общинските обекти да бъдат освободени от наем; да не се заплаща и тротоарно право, от тези, които го дължат; да се усили и срокът за отстъпка за локалните налози за жилища и МПС-а.
Има ли столицата изясненост какъв брой са компаниите в риск сега? Най-много страдат компаниите, свързани с пряк контакт с клиента и тези, свързани с пътувания, отговори Данаилов - като ресторантьорство и хотелиерство. " Туризмът няма огромен дял в местанта стопанска система, в тази сфера обаче са заето към 4% от работещото население в София. "   Засегната е преработващата индустрия в града, сподели още той.
В същото време софтуерният бранш, професионалните или обществени услуги – могат да се оферират онлайн и тези компании го върша, сподели Данаилов. В изискванията на ковид и изключително състояние трябват нови бизнес модели – стопанската система ще се развива по друг метод към този момент, добави той.
В същото време има и добра вест: единствено преди седмица една от компаниите, които доставя храна по домовете, анонсира, че търси 30 души, с цел да извършва поръчките си, сподели Данаилов.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР