Няколко мерки предалга Икономическия съвет към Столична община, който е

Няколко мерки предалга Икономическия съвет към Столична община, който е ...

Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн. лв. обмислят в София.

Няколко мерки предалга Икономическия съвет към Столична община, който е създаден, за да се ограничат щетите от коронавируса върху бизнеса в столицата. Това заяви пред БНТ Владими Данаилов, IT специалист, част от съвета. Предложенията на съвета трябва да бъдат одоборени от кмета на София - Йорданка Фандъкова и общинските съветници.
"Една от първите мерки, които сме набелязали, е създаване на Фонд за банкови гаранции на стойност 1 млн.лв. Той ще се оперира от Общинския гаранционен фонд. Чрез него ще се обезпечават  80% от главницата на фирмените заеми към банките в условията на извънредно положение.", подчерта Данаилов, но не отговори на въпроса какво ще се случи с кредита към Общината, ако фирмата, която го е получила - фалира. 
Ще бъде ли необходима актуализация на бюджета? Той беше приет на 20 февруари, най-вероятно ще се преазгледа."Това което сме си мислили преди няколко седмици, не е вярно сега, предвид създалата се ситуация.", каза той.
Част от другите мерки, които предлага Икономическият съвет към СО: наематели на общинските обекти да бъдат освободени от наем; да не се плаща и тротоарно право, от тези, които го дължат; да се увеличи и срокът за отстъпка за местните данъци за жилища и МПС-а.
Има ли столицата яснота колко са фирмите в риск в момента? Най-много страдат фирмите, свързани с директен контакт с клиента и тези, свързани с пътувания, отговори Данаилов - като ресторантьорство и хотелиерство. "Туризмът няма голям дял в местанта икономика, в тази сфера обаче са заето около 4% от работещото население в София."  Засегната е преработващата промишленост в града, каза още той.
В същото време технологичният сектор, професионалните или социални услуги – могат да се предлагат онлайн и тези фирми го правя, каза Данаилов. В условията на коронавирус и извънредно положение трябват нови бизнес модели – икономиката ще се развива по различен начин вече, добави той.
В същото време има и добра новина: само преди седмица една от фирмите, които доставя храна по домовете, анонсира, че търси 30 души, за да изпълнява поръчките си, каза Данаилов.
 

Източник: actualno.com