Няколко лекарства за онкоболни са плащани с 50 процента по-скъпо

...
Няколко лекарства за онкоболни са плащани с 50 процента по-скъпо
Коментари Харесай

Министър Ананиев се съгласи с шефа на НЗОК за източване на касата от частни болници

Няколко медикаменти за онкоболни са плащани с 50 % по-скъпо на частните лечебни заведения спрямо държавните лечебни заведения.
Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред парламентарната здравна комисия. Управителят на Здравната каса доктор Дечо Дечев беше изслушан в комисията, откакто по-рано разгласи, че разминаваненето в заплащането на медикаменти в другите здравни заведения е до 7 пъти.

В изявление преди дни доктор Дечев сподели, че Касата се източва посредством лобистки закони. Той обаче сподели, че законът не е нарушен. Българска социалистическа партия сезира прокуратурата, с цел да се ревизират изказванията, че има система за отчитане на действия, които са осъществени в по-малък размер или въобще не са били осъществени.

Пред парламентарната комисия доктор Дечо Дечев съобщи, че съгласно данните, с които разполага, не е разходван непозволено публичен запас и че в законодателството се появява процедура за нерационално потребление на обществените средства за медикаменти.

" Продажбата на цени до референтните в позитивния лекарствен лист е изцяло законова процедура. Разминаването аз разгласявам обществено, че една законова процедура, за която отново дублирам, аз нямам право да кажа на някой ревизира нещо, което е в границите на закона.

Аз ви осведомявам посредством медиите, изтъквам текст - лекарствен артикул не може да се продава на цена по-висока от избраната в позитивния лекарствен лист. Всички цени, които загатнах, са в границите на избраните в позитивния лекарствен лист. И затова това не е нелегално и няма по какъв начин да сезирам тези, които имат право да ревизират дали едно нещо е законно, или е нелегално ".

Той е безапелационен, че би трябвало да се откри по какъв начин се получава оптимално висока цена в някои лечебни заведения за лекарство, получено от производителя на по-ниска цена.

Според доктор Дечев, представен от БНР практиката да не се организират публични поръчки води до пазаруване на медикаменти на по-висока цена.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че ще инициира законови промени, тъй че частните лечебни заведения да вършат публични поръчки.

" Няма безучастие, тъй като, с цел да мога аз да извърша своите функционалности и да възложа на Националния съвет по цени, реимбурсиране и на Изпълнителна организация по медикаментите, би трябвало да пристигна до мен сигнал от НЗОК, тъй като при нея всеки месец постъпват фактурите, които те заплащат на лечебните заведения.

И в тези фактури има тип лекарство, количество, единична цена, обща сума. Това нещо при мен го няма. Затова би трябвало да бъда сезиран, с цел да мога да извърша това, което направих в този момент, откакто ми дадоха тази информация ".

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев разгласи през вчерашния ден, че ще бъдат готови промени в Закона за публичните поръчки. Ананиев ще изиска от Национална организация за приходите да ревизира лечебните заведения и търговците на едро.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР