Няколко лекарства за онкоболни са плащани с 50% по-скъпо на

...
Няколко лекарства за онкоболни са плащани с 50% по-скъпо на
Коментари Харесай

Частните болници да правят обществени поръчки, предлага Ананиев

Няколко медикаменти за онкоболни са плащани с 50% по-скъпо на частните лечебни заведения спрямо държавните лечебни заведения. Това сподели здравният министър Кирил Ананиев пред отрасловата парламентарна комисия, която през днешния ден изслуша шефа на Здравната каса доктор Дечо Дечев, който разгласи, че разминаването в заплащането на медикаменти в другите здравни заведения е до 7 пъти, оповестява БНР.

Педи дни Дечев сподели, че НЗОК се източва посредством лобистки закони. Той обаче сподели, че законът не е нарушен.

Пред парламентарната комисия Дечев съобщи, че съгласно данните, с които разполага, не е разходван непозволено публичен запас и че в законодателството се появява процедура за нерационално потребление на обществените средства за медикаменти.

" Продажбата на цени до референтните в позитивния лекарствен лист е изцяло законова процедура. Разминаването аз разгласявам обществено, че една законова процедура, за която отново дублирам, аз нямам право да кажа на някой ревизира нещо, което е в границите на закона. Аз ви осведомявам посредством медиите, изтъквам текст - лекарствен артикул не може да се продава на цена по-висока от избраната в позитивния лекарствен лист. Всички цени, които загатнах, са в границите на избраните в позитивния лекарствен лист. И затова това не е нелегално и няма по какъв начин да сезирам тези, които имат право да ревизират дали едно нещо е законно, или е нелегално ", съобщи той.

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че ще инициира законови промени, тъй че частните лечебни заведения да вършат публични поръчки. Вчера той разгласи, че ще бъдат готови промени в Закона за публичните поръчки.

Ананиев ще изиска от Национална организация за приходите да ревизира лечебните заведения и търговците на едро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР