Няколко къщи бяха завлечени към морето, когато голямо парче земя

...
Няколко къщи бяха завлечени към морето, когато голямо парче земя
Коментари Харесай

Мощно свлачище завлече 8 къщи в морето в Норвегия

Няколко къщи бяха завлечени към морето , когато огромно парче земя ненадейно се плъзна при огромно свлачище в Норвегия , оповестява " Индипендънт ".

Мощното свлачище от западната страна на Кракнесет в община Алта в сряда следобяд отдели парче земя с ширина над половин километър и дължина 160 метра, с осем къщи върху него.

Само минути след първото задвижване къщите са завлечени към морето. На този стадий никой не е ранен и избавителните служби сега имат вяра, че всички са избавени.

Един човек е евакуиран с хеликоптер , куче е съумяло да доплувало до безвредно място. Полицията е извикана за свлачище в 15 и 45 часа, а избавителната интервенция е завършила към 19 часа.

" Току-що си бях направил две резенчета тост , когато чух удар . Отначало мислех, че на таванското помещение има някой, само че по-късно през прозореца видях, че захранващият кабел пуши и тогава видях, че вали ", изяснява локалният гражданин Ян Егил Бейкби.

" Излязох и избягах нагоре по планината , където гледах всичко отдалеко. Може да се каже, че бягах с цел да си спася живота ".

Той разяснява, че със брачната половинка му са забелязали появяването на пукнатини предходния ден . " Видяхме огромна и дълбока цепнатина на пътя под къщата. Бяхме малко скептични, само че въпреки всичко избрахме да останем през нощта ".

" Мислехме, че може би пътят ще се срине, само че не и цялата сграда . Днес отидохме на работа, само че аз се върнах и, както споделих бях там, когато се случи. "

Спешните служби не са съумели да влязат в засегнатия регион заради продължаваща неустойчивост , само че полицията работи, с цел да удостовери, че всички са в сигурност.

Съобщава се, че доста от постройките са ваканционни домове и повече са заети единствено 48 часа преди това - през почивните дни.

Причината за свлачището не е известна , само че в района има огромно количество " бърза " глина , която провокира нестабилна почва и бързи свлачища .

Инцидентът припомня на огромно бързо глинено свлачище в Риса в централна Норвегия през април 1978 година, при което един човек умира и са пометени 13 ферми, две къщи, вила и читалище .

Just now in Alta, Norway: Huge mudslide dragging several houses into the sea. pic.twitter.com/xR4t5zLI7m
— Jan Fredrik Drabløs (@JanFredrikD) June 3, 2020
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР