Няколко журналисти от емблематичния турски вестник Джумхуриет, силно критичен към

...
Няколко журналисти от емблематичния турски вестник Джумхуриет, силно критичен към
Коментари Харесай

Започва съдебен процес срещу 17 журналисти от Джумхюриет

Няколко публицисти от емблематичния турски вестник " Джумхуриет ", мощно сериозен към президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъдат изправени през днешния ден пред съд в Истанбул - развой, който поражда паники за свободата на пресата в Турция, заяви Агенция Франс Прес.
 
За бранителите на правата на индивида това дело е показателно за подронването на свободите след несполучливия опит за прелом на 15 юли 2016 година, последван от всеобщи чистки.
 
 Guliver/Getty Images

Общо 17 публицисти, ръководители и други сегашни и някогашни сътрудници на основания през 1924 година в. " Джумхуриет " са упрекнати в подкрепяне на разнообразни " въоръжени терористични организации " и са застрашени с до 43 години затвор.
 
Затвор за турски публицисти поради карикатури на пророка Мохамед

Но вестникът, който си е построил солидна известност, с помощта на редица гръмки вести, поставящи властта в неловко състояние, декларира, че това е политически развой и задачата му е да бъде повалена една от последните самостоятелни медии в страната.
 
Някои от най-големите имена на турската публицистика ще се изправят пред съда - колумнистът Кадри Гюрсел, проверяващият публицист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и основният редактор Мурат Сабунджу.
 
 Guliver/Getty Images
Ердоган упрекна международни медии в интрига против Турция
 
Сред обвинените е и Джан Дюндар - някогашен основен редактор на " Джумхуриет ", който си навлече гнева на Ердоган, откакто през 2014 година разгласява публикация, описваща по какъв начин Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, защото е в Германия. По тематиката Ердоган не желае уроци по народна власт от Запада Турция привика немския дипломат поради сатирична ария за Ердоган
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР