Няколко хуманитарни организации възобновиха част от дейността си в Афганистан,

...
Няколко хуманитарни организации възобновиха част от дейността си в Афганистан,
Коментари Харесай

Афганистан: Хуманитарни организации отново работят с местни жени

Няколко филантропични организации възобновиха част от активността си в Афганистан, откакто получиха уверения от ръководещите талибани, че дамите могат да работят в сфери като опазването на здравето макар наложените предишния месец ограничавания, забраняващи на дамите да работят в неправителствени организации, съобщи Ройтерс.

Международен комитет за избавление (МКС, International Rescue Committee), " Спасете децата " (Save the Children) и КЕЪР (CARE) обявиха тази седмица, че още веднъж работят по някои стратегии, най-много в региона на опазването на здравето и храненето.

At least three leading international aid agencies have partially resumed life-saving work in Afghanistan, after assurances from the Taliban authorities that Afghan women can continue to work in the health sector.
— AFP News Agency (@AFP)
През декември предходната година държавното управление на талибаните подреди на локалните и задграничните филантропични организации да спрат да наемат афганистанки на работят при тях. Властите в Кабул аргументираха мярката с това, че някои дами не съблюдават наложените от талибаните правила и разпоредбите за облеклото.

В отговор на това доста неправителствени организации преустановиха активността си, като обявиха, че се нуждаят от работнички, с цел да оказват помощ на дамите в консервативната страна.

" Миналата седмица министерството на опазването на здравето даде уверения, че дамите от здравния личен състав и тези, които работят като личен състав в офисите могат да възобновят работата си. Въз основа на това МСК възобнови даването на здравни и продоволствена помощ посредством нашите стационарни и мобилни здравни екипи в четири провинции ", сподели говорителката на организацията Нанси Дент.

Говорител на афганистанското министерство на опазването на здравето съобщи пред Ройтерс, че не са прекратявали никакви действия, свързани със опазването на здравето.

" Поради неразбирателство те стопираха осъществяваните от тях здравни услуги и в този момент ги възобновиха ", сподели той пред Ройтерс.

" The dangerous campaign to delete women from public life must end. No country can afford to exclude half of its population from society. Women & girls are crucial to the future of Afghanistan. "

-- explains why.
— United Nations (@UN)
Организацията " Спасете децата " съобщи, че е възобновила дребен брой действия в региона на опазването на здравето, обезпечаването на продоволствена помощ и някои от просветителните стратегии, откакто е получила ясни инструкции от управляващите, че дамите могат да работят безвредно.

" Възобновяването на дейностите, които правим, ще обезпечи жизненоважна помощ, само че тези действия са единствено върхът на айсберга на това, което е належащо ", сподели Саманта Халик, говорителка на " Спасете децата ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР