Няколко хиляди привърженици на полската крайна десница участваха в шествие

...
Няколко хиляди привърженици на полската крайна десница участваха в шествие
Коментари Харесай

Крайнодесни протестираха във Варшава срещу американски закон за реституиране на еврейска собственост

Няколко хиляди последователи на полската последна десница участваха в шествие във Варшава, протестирайки против американски закон, обвързван с реституиране на еврейска благосъстоятелност, конфискувана по време или след Втората международна война. Въпросът се трансформира в част от предизборната акция в Полша, съобщи Ройтерс.

Демонстрантите, които потеглиха от канцеларията на премиера към посолството на Съединени американски щати, носеха плакати, на които пишеше: "Полша не дължи нищо " и "Хиените на Холокоста ".

Преди войната в Полша живее една от най-големите еврейски общности. Тя е съвсем напълно унищожена от нацистките окупатори, основали на полска земя концлагери като Аушвиц.

След рухването на комунизма през 1989 година някогашни притежатели на парцели и техни потомци упорстват да бъдат компенсиране за изгубената благосъстоятелност, иззета от полските властнически държавни управления, само че следващи полски държавни управления нямаха пари или решителност да решат този въпрос, отбелязва Ройтерс.

Националистическото държавно управление на "Право и правдивост " пази теза, че Полша е жертва на войната и не може да бъде товарена с финансови отговорности. Такова обръщение насочи и през днешния ден министър председателят Матеуш Моравецки, който на избирателен протест в Млава, Северна Полша, сподели: "Няма да позволим погашение на обезщетения на който и да било, тъй като в действителност ние би трябвало да получим обезщетения ".

Американският закон "Справедливост през днешния ден за некомпенсираните оживели " (JUST), прочут и като закон 447, изисква Държавният департамент на Съединени американски щати да показа отчет на Конгреса за напредъка, реализиран от десетина страни, подписали през 2009 година декларация за реституиране на активи, заграбени по време или след Втората международна война. Т.нар. декларация от Терезин планува също предаване на някогашна еврейска благосъстоятелност, за която няма наследници, на оживели от Холокоста, които имат потребност от финансова помощ, или за финансиране на обучение по тематиката.

В сряда на посещаване във Варшава бе Илън Кар, специфичният делегат на Държавния департамент на Съединени американски щати за битка с антисемитизма. Той сподели, че закон 447 само задължава американското държавно управление да приготвя отчет по какъв начин се извършва декларацията от Терезин, а полското държавно управление би трябвало да реши по какъв начин да я извършва.

Привържениците на полските крайнодесни придвижвания споделят, че в резултат на този закон еврейски организации може да изискат обезщетения, възлизащи на 300 милиарда $.

Управляващата партия "Право и правдивост ", която води в множеството изследвания за европейските избори, съумя да построи необятна коалиция от консервативно настроени гласоподаватели, само че критиците й я упрекват, че си затваря очите пред крайнодесните екстремисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР