Няколко хиляди привърженици на независимостта на Тайван се събраха в

...
Няколко хиляди привърженици на независимостта на Тайван се събраха в
Коментари Харесай

Хиляди призоваха за референдум за независимост на Тайван от Китай

Няколко хиляди последователи на независимостта на Тайван се събраха в Тайпе през днешния ден да стачкуват против " издевателството " от Пекин и приканиха за референдум за публично оповестяване на самостоятелност на самоуправляващия се остров от Китай, съобщи Ройтерс.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Chiang Ying-ying
Днешният митинг е един от най-големите тази година в Тайван. Организиран е от група, наречена Формоза Алианс, учредена преди шест месеца. Протестиращите са се събрали пред централата на партията на президента Цай Ингвен Демократична прогресивна партия.

Отношенията с Пекин се утежниха, откогато президент стана Цай Ингвен през 2016 година. Китай подозира, че тя желае да реализира публична самостоятелност на острова.

Китай счита Тайван за своя провинция и в никакъв случай не се е отказвал от използването на мощ за връщането на либерален Тайван под контрола си, отбелязва Ройтерс. Тази година Китай ускори военния и дипломатически напън, извършвайки въздушни и морски военни учения към острова и убеждавайки три от държавните управления, които към момента поддържат Тайван, да отдръпват поддръжката си.

Протестиращите упорстват държавното управление да окаже отпор на Пекин и пазят концепцията за референдум за самостоятелност, с цел да не бъде " погълната " страната им. Някои от стачкуващите през днешния ден носеха плакати, на които се четеше: " Без повече тормоз, без повече анексирания ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР