Няколко хиляди жители на Хонконг протестираха днес в пограничен град

...
Няколко хиляди жители на Хонконг протестираха днес в пограничен град
Коментари Харесай

В Хонконг протестираха срещу търговци от континентален Китай

Няколко хиляди поданици на Хонконг стачкуваха през днешния ден в пограничен град против търговците от континентален Китай, съобщи Ройтерс.

След всеобщите демонстрации против законопроекта за екстрадицията, който разпали най-голямата политическа рецесия в Хонконг, откогато Китай си върна контрола върху региона през 1997 година, днешният митинг цели да бъде обърнато внимание на различен въпрос, който съгласно протестиращите не е добре решен.

Уличните митинги привлякоха милиони, като на първи юли протестиращите нахлуха в постройката на Народното събрание в специфичния административни региона Хонконг, който преди 1997 година принадлежеше на Англия.

Законопроектът за екстрадицията, който щеше да разреши обвинени за закононарушения в Хонконг да бъдат изпращани в Китай, към този момент е замразен.

Критици на проектозакона го възприемат като опасност за върховенството на закона в Хонконг.

Главният админ на територията Кари Лам съобщи, че проектозаконът е "мъртъв ", откакто го замрази предишния месец, само че протестиращите упорстват да бъде публично изтеглен.

Днешният митинг е в Шъун Шуй, град покрай границата, където така наречен паралелни търговци от континентален Китай купуват огромни количества безмитни артикули, които продават в Китай.

Дребните търговци от континентален Китай от дълго време са източник на неодобрение измежду част от жителите на Хонконг, които са на мнение, че тези търговци покачват инфлацията, заобикалят налози, трансформират идентичността на града и предизвикват скок на цените на парцелите.

Стотици служители на реда патрулираха по околните улици, до момента в който протестиращите скандираха на мандарин апели търговците да се върнат в континентален Китай. Много улични магазини бяха затворени.

Към края на митинга се стигна до конфликти сред полицията и протестиращите, като силите на реда използваха пикантен спрей и палки, с цел да разпилян събралите се, отбелязва Асошиейтед прес, като се базира на публичната хонконгска телевизия.

Полицията прикани посредством пост на уеб страницата си и посредством известие, прочетено по малкия екран, протестиращите да се въздържат от принуждение и да изоставен региона, само че все пак конфликтите продължиха, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР