Няколко хиляди години са минали, докато светът се обедини около

...
Няколко хиляди години са минали, докато светът се обедини около
Коментари Харесай

Божествените имена на месеците от календара

Няколко хиляди години са минали, до момента в който светът се сплоти към общ метод за отброяване на времето. Да, хиляди.

Още античните цивилизации преди пет и повече хилядолетия разкрили способи по какъв начин да наблюдават и регистрират прекосяването на живота от един цикъл в различен. Кога ще залезе слънцето, с цел да изгрее луната, по кое време е интервалът за засяване на реколтата и след какъв брой време ще е подготвена за събиране.

За отброяване на времето в актуалния свят използваме календар от 12 месеца, имената на които са дадени още в антични времена. На множеството европейски езици звучат много сходно и даже да не говорите немски да вземем за пример, няма по какъв начин да не разберете кой месец е Dezember.

Кой и по какъв начин дава имената на месеците?

Поради своите грешки още античните календари претърпявали голям брой промени, в това число прибавяне на повече месеци и дни, с което продължителността на годината нараствала. Колкото и необичайно да е, в тях е имало и дни, които не попадали в нито един месец - те били просто “дупка” в годината.
Първият месец от годината е кръстен на римския господ Янус. Богът е изобразяван с две лица, обърнати в противоположна посока - едното гледа към предишното, а другото към бъдещето.
В антични времена портите на храма на Янус са били отворени по време на война и затворени по време на мир. Това е повода римският господ да се смята за настойник на портите и новите инициативи. Първият ден от месеца бил празник и също носел име в негова чест.
Познат в наши дни като месецът на любовта и виното, “февруари” идва от латинската дума Februaе - филтриране, и от името на господ Фебруум.
Древните римляни нарекли месеца на празник на очистването на тялото през това време от годината. Много от вас в този миг ще се досетят за какво точно през февруари почитателите на учителя Петър Дънов съблюдават така наречен житен режим за филтриране на душата и тялото.
Древният календар на Римската република е имал 10 месеца и единствено 304 дни, а годината започвала от настоящия трети месец в Григорианския календар - месец март. Той е наименуван на римския господ на войната Марс (Martius).
В древността през март са се подновявали военните походи, които били прекъсвани през студените зимни месеци. След промяната на Юлий Цезар март е преместен и преди него се прибавят още два месеца, а всяка четвърта година се счита за високосна и има един ден повече.
Името на четвъртия месец от година - април, е взето от латинската дума за “разцъфтявам” - aperio.
По същата логичност и античните българи дали името на месеца преди приемането на латинския еквивалент. Те наричали месеца брезов - на брезата, която цъфтяла в този интервал от годината.
Можем да кажем, че месеците май и юни са нежните месеци, тъй като носят имената на антични богини.
Май от древногръцката богиня на зеленината и цветята - Мая (Maius), а юни - на римската богиня Юнона, настойничка на брака, богатството на дамите и раждането.
След нежните месеци, идват два, носещи имената на двама от най-великите, авторитетни и значими мъже в историята на човечеството.
Юли носи името на политика, пълководец и публицист - Юлий Цезар, а август - на първия римски император и негов правоприемник - Октавиан Август.

Именно Юлий Цезар дружно с математика Сосиген през 46 година пр.н.е. реформират употребения до тогава римски календар. Така с новите усъвършенствания се вкарва използването на Юлианския календар, носещ името точно на Гай Юлий Цезар.
Въпреки измененията във към този момент новия и по-точен Юлиански календар, имената на последните четири месеца от годината били непокътнати.
Най-вероятно е имало опити да се намерят други имена на септември, октомври, ноември и декември, само че все пак те запазили дотогавашните си наименования за числата 7, 8, 9 и 10, останали от античния римски календар. Спомняте си - в него годината стартира от март, надлежно септември се пада седми месец, а декември - десети.

Имената на месеците в българския календар

През XVI век Юлианският календар остава в историята откакто папа Григорий XIII вкарва ново отброяване на дните от годината, носещо неговото име - Григориански календар.

България публично приема Григорианското летоброене едвам четири века след одобряването му в европейските страни. Дотогава страната ни употребява Юлианското преброяване, а това е повода при нас към момента да се приказва за някои исторически дати по остарял (по Юлианския календар) и нов (по Григорианския календар) жанр.

А преди тези значими събития и приемането на латинските еквиваленти, българите употребявали лични имена на месеците, наименувани на измененията, които настъпвали в околната среда през съответния интервал от годината. По тази причина и въпреки с много остарели думи, множеството от тях бихте могли да разберете и да си обясните и в този момент.

Няма по какъв начин да не сте чували за Голям и Малък сечко - надлежно януари и февруари.
Януари бил месецът на “горящия пън ", а февруари - “на страшния лед ". Името на март е бил сухият месец - Сухи, а след него идва Брезов - април. Брезов означавало "многоцветният месец " или месецът, през който брезите цъфтят. Следвали топлите месеци, през които земята “оживявала”. Май бил Тревен - "тревистият месец ", юни - Изок, на скакалците, които нападали посевите. Юли - месецът на жътвата и прибиране на реколтата, наричали Чръвен, съгласно някои източници на тип червеи, които се събирали през лятото и от които се получавала алена багра. Името на месец август било Зарев - месецът за оране на нивите, а на цъфтежа на смрадликата бил наименуван деветият месец - Руен. Няма по какъв начин да объркате месеца на падащите листа - октомври и остарялото му име Листопад. Не толкоз ясно обаче е името на ноември - Груден, поради студа, който сковавал земята грудки (буци). Без пояснения последният месец декември бил просто Студен.
​Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР