Няколко хиляди души се събраха в Белград в петък вечерта,

...
Няколко хиляди души се събраха в Белград в петък вечерта,
Коментари Харесай

Сръбски крайнодесни групировки проведоха шествие в подкрепа на Русия

Няколко хиляди души се събраха в Белград в петък вечерта, с цел да изразят поддръжка към Русия и нейната инвазия в Украйна. Събитието беше проведено от крайнодясната антиимигрантска група „ Народен патрул “ с поддръжката на други крайнодесни организации и партии.

Сърбия отхвърля да вкара стопански наказания против Русия, макар че президентът Александър Вучич сподели на украинския дипломат в Сърбия, че Белград зачита интернационалното право и териториалната целокупност на Украйна и че е подготвен да даде филантропична помощ и да одобри бежанци.

Сърбия е и една от 141 страни в Организация на обединените нации, които по-рано през седмицата гласоподаваха за неотложно преустановяване на войната в Украйна.

На шествието са били изпълнени съветският и сръбският химн. Във видеоматериали се виждат голям брой сръбски и съветски флагове, а хората скандират „ Сърбия, Русия, не се нуждаем от Съюза “, „ Сърби и руснаци вечно братя “ и „ Косово е Сърбия “. Последният апел отхвърля независимостта на някогашния сръбски регион, който разгласи своята самостоятелност през 2008 година

Шестващите също по този начин носят фотоси на съветския президент Владимир Путин и плакати със признака Z – един от знаците на съветската войска, воюваща в Украйна.
 Белград, 4 март, 2022
Организатори на митинга са излъчили и видеосъобщение от Денис Гариев, който приканва жителите на Сърбия да оказват помощ за „ възобновяване на Русия в историческите ѝ граници “. Гариев е един от водачите на екстремистката организация „ Руско имперско придвижване “, което Съединени американски щати дефинира като световна терористична опасност. Гариев е разгласен за световен терорист от Щатите през 2020 година

Освен че има културна и историческа връзка с Русия, Сърбия е и енергийно подвластна от Кремъл. Към момента тя е евентуално единствената страна в Европа, която продължава да извършва полети до Москва, като сръбската Air Serbia даже усилва потенциала си в резултат на възбраните, наложени от Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР