Няколко хиляди души се събраха пред словашкия парламент в Братислава,

...
Няколко хиляди души се събраха пред словашкия парламент в Братислава,
Коментари Харесай

Словаците протестират срещу реформите в Наказателния кодекс

Няколко хиляди души се събраха пред словашкия парламент в Братислава, с цел да стачкуват против промените в Наказателния кодекс, които са на път да бъдат признати макар острите рецензии най-много от страна на Европейски Съюз.


Промените, които провокираха вълна от антиправителствени митинги, включват облекчение на наказванията за корупция и стопански закононарушения в страната с население от 5,4 млн. души, членуваща в Европейски Съюз и НАТО.

Очаква се Народното събрание да одобри противоречивите промени по ускорена законодателна процедура в четвъртък - стъпка, която провокира наказание от страна на президента и опозиционните депутати.

" Участието в тези митинги е най-малкото, което мога да направя ", съобщи пред Агенция Франс Прес Славка Себова, 34-годишна счетоводителка от Братислава.

" За страдание тези закони по този начин или другояче ще бъдат признати, само че желая да знаят, че ги следим от близко ", добави тя.

В своя пакет от ограничения за промяна ръководещата коалиция възнамерява също по този начин да отстрани профилираната прокуратура, която следи делата за корупция по високите етажи на властта и за която обединението твърди, че се е отнасяла незаслужено към нея.

Опозицията твърди, че популисткият министър-председател Роберт Фицо има намерение да облагодетелства предприемачи и олигарси с тесни връзки с неговата партия Смер-СД, застрашени от следствието на техните нарушавания.

Представители на Европейския съюз също осъдиха проектите за промени.

" Помолихме словашкото държавно управление към този момент да не пристъпва към плануваните промени. И изключително да не прибягва до ускорена процедура без подобаващи и задълбочени съвещания със заинтригуваните страни ", съобщи през януари представител на Европейската комисия.

Вследствие на острите рецензии държавното управление смекчи законопроекта, като предложи по-високи санкции за някои нарушавания, само че тази стъпка не съумя да заглуши рецензиите.

Очаква се тематиката за промените в Наказателния кодекс да повлияе на резултата от идните президентски избори, планувани за март.

Общо 10 претенденти се борят за президентския пост в Словакия, като първият тур ще се организира на 23 март.

Ако никой от претендентите не получи повече от 50 % от гласовете, вторият тур ще се организира на 6 април.

Въпреки това Смер-СД на Фицо, която има най-вече места в държавното управление, не има намерение да издига претенденти и вместо това съобщи, че ще поддържа шефа на Хлас-СД и ръководител на Народното събрание Петер Пелегрини в напъните му да стане президент.

" Реформата на Наказателния кодекс сигурно ще бъде една от главните тематики на акцията ", съобщи Бранислав Ковачик, учител по политически науки в университета " Матей Бел " в Банска Бистрица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР