Няколко хиляди души са взели участие в антиправителственото шествие в

...
Няколко хиляди души са взели участие в антиправителственото шествие в
Коментари Харесай

Сериозен протест срещу властта в Сърбия

Няколко хиляди души са взели присъединяване в антиправителственото шествие в центъра на Белград в събота, съобщи БГНЕС.
Акцията е почнала от обичайното за всички белградски демонстрации място – това на площада на Философския факултет на Белградския университет. Оттам колоната от протестиращи е минала по улиците на града, блокирайки автомобилния трафик. Полицията е серпантина трафика по основните улици, осигурявайки гладко прекосяване на стачкуващите.
Причина за началото на митингите е нанесеният преди две седмици в Крушевац побой над един от опозиционерите Борко Стефанович. Опозицията упрекна държавното управление, че основава атмосфера на принуждение, и прикани своите поддръжници да излязат по улиците. Акцията мина под лозунга " Спрете насилието! Без кървави ризи ", а деятелите скандират " Вучич, отивай си ", " Прогресивна тайфа ", " Докога ще ни биете? " В похода са взели присъединяване водачите на опозицията - някогашният външен министър Вук Йеремич, някогашният кмет на Белград Драган Джилас, нападнатият опозиционен водач Борко Стефанович и редица други.
Активистите, доста от които са излезли да стачкуват в жълти жилетки, непрестанно са свирили със свирки, раздавали са листовки с надписа " Започна се! " Колоната е минала през центъра на града, спирайки за къси речи. През последните часове в Сърбия непрестанно вали сняг, само че климатичните условия, които не са типични за Белград, не попречиха на протестиращите, които застанаха под лозунга " Днес сме по-силни от снега, на следващия ден ще бъдем по-силни от режима ", скандиран от уредниците от спонтанната естрада на камион, оборудван със озвучителна техника.
По време на прекъсването пред постройката на националната телевизия на Сърбия стачкуващите са замеряли входа на постройката със снежни топки. По усилвателите звучат сръбски рок шлагери, както и вести от канала RTS. После протестиращите са се преместили в постройката на най-старото печатно издание в Сърбия " Политика ", където един от уредниците е декларирал, че митингите ще продължат и през днешния ден, 16 януари, ще се организира всеобщ митинг в Белград във връзка годишнината от убийството на сръбския политик Оливър Йованович в Косово.
Министерството на вътрешните работи на Сърбия все още не оповестява данни за броя на протестиращите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР