Няколко хиляди души са протестирали в столицата на Хърватия заради

...
Няколко хиляди души са протестирали в столицата на Хърватия заради
Коментари Харесай

В Хърватия протестират срещу повишаването на възрастта за пенсиониране

Няколко хиляди души са протестирали в столицата на Хърватия поради проектите на държавното управление да увеличи възрастта за пенсиониране на 67 години и да ореже пенсиите за тези, които се пенсионират рано , оповестява " Ройтерс ".

Тази седмица държавното управление изиска от Народното събрание да одобри законодателство, с което да вдигне пенсионната възраст, която сега е 65 години, от 2033 година нататък, защитавайки промяната като стъпка в опитите да направи пенсионната система устойчива .

Законопроектът също по този начин включва и предложение за орязване на пенсиите на хората, които спрат да работят преди постигане на пенсионна възраст с към четири % годишно.

" У нас се е натрупала доста тъга и мъка . Не е ли такова предложение за пенсиониране безконтролно към нашите служащи пенсионери ? ", посочи Кресимир Север, един от водачите на синдикатите, организирали митинга, пред тълпата в центъра на Загреб.

Някои от стачкуващите са скандирали " крадци ", а доста са държали плакати, обвиняващи държавното управление, че прави небогати пенсионерите и служащите . " От учебно заведение към безработица, от работа към гробищата ", пишеше на един от плакатите.

Работници, представляващи заетите в металургията, медицински сестри и други специалности са били измежду участниците в митинга, изтъквайки, че не могат да работят до 67-годишна възраст .

" Работя при дъжд и при изгарящо слънце. Краката и гърбът ми би трябвало да носят стотици претрупани контейнери за боклуци. Вече имах интервенция на едното коляно, другото скоро ще би трябвало да бъде оперирано ", служащ от компания за събиране и изхвърляне на боклуци споделил пред тълпата.

Синдикалните водачи настояват, че новият закон ще навреди изключително на по-възрастните служащи, които постоянно са подложени на напън да се пенсионират по-рано поради здравословни аргументи или тъй като работодателите желаят да се отърват от по-възрастните служащи. Те също по този начин са показали, че хърватите имат по-кратка дълготрайност на живота от хората в доста други страни от Европейския съюз .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР