Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария днес,

...
Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария днес,
Коментари Харесай

В Унгария хиляди протестираха срещу Орбан

Няколко хиляди души излязоха по улиците в цяла Унгария през днешния ден, с цел да стачкуват против държавното управление на десния министър председател националист Виктор Орбан, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В столицата Будапеща и 60 други по-големи и по-малки града имаше демонстрации против новия закон за изключителния труд - именуван от критиците " рабски закон ".

Митингите са провеждат ежеседмично, откогато законът беше признат в средата на декември.

В Будапеща стачкуваха 2000 души, съгласно новинарския уебсайт Индекс (index.hu).

През предходните седмици броят на стачкуващите бе много по-голям, отбелязва ДПА. В своя пик митингите в унгарската столица събираха 10 000 индивида.

В Мишколц, Североизточна Унгария, съгласно медийни информации в митинга са взели участие над 1000 души. Няколкостотин стачкуващи се събраха в град Татабаня, на 60 км южно от Будапеща.

Над 200 души в към 80 автомобила блокираха придвижването в едната посока на улица в южния град Сексард, заяви кореспондент на ДПА от мястото.

Наред с останалите противоречиви промени измененията в трудовото законодателство плануват да бъде повишен до 400 годишният брой на изключителните часове труд, които работодателят може да изиска от чиновниците си.

Орбан настоя, че всевъзможни спомагателни часове труд ще бъдат полагани непринудено, до момента в който протестиращите и синдикатите настояват, че на процедура със закона се вкарва шестдневна работна седмица.

Протестното придвижване прерасна в по-широк митинг против ръководството на Орбан, а като основни тематики се оформиха и пристрастното отношение на десните медии и корупцията, отбелязва ДПА.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР