Няколко хиляди демонстранти се събраха в центъра на германската столица,

...
Няколко хиляди демонстранти се събраха в центъра на германската столица,
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Берлин срещу десния екстремизъм и антисемитизма

Няколко хиляди стачкуващи се събраха в центъра на немската столица, с цел да изразят взаимност против антисемитизма и крайнодясното принуждение след терористичното нахлуване с двама починали предходната седмица в Хале, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Под лозунга " Няма да се огънем: Смърт на антисемитизма и расизма ", стачкуващите се събраха на площад " Бебел " пред Хумболтовия университет в сърцето на Берлин.

Организаторите от самодейността " Унтайлбар " ( " Неразделни " ), които насочиха апел за демонстрацията дружно с други групи, споделиха, че за присъединяване са се записали 10 000 души.

Говорител на групата сподели, че протестното шествие от Бебелплац стартира в ранния следобяд.

Двама души бяха убити предходната сряда, когато мъж се опита да извърши всеобщо ликвидиране в синагога в източногерманския град Хале. В еврейския храм се бяха събрали към 50 богомолци за празника Йом Кипур.

Нападателят призна, че е направил закононарушението с крайнодесни и антисемитски претекстове.

Подобна проява имаше през днешния ден и в Хале. Шествието през центъра на града беше проведено дружно със притежателите на турската сладкарница, където беше погубен 20-годишен юноша.

След шествието ще има и протест, на който хората ще могат да приказват за нападенията, а в памет на двете жертви - мъжът и 40-годишна жена, ще звучи музика.

Няколко хиляди души демонстрираха през вчерашния ден и в други градове в цяла Германия против десния екстремизъм.

В западния град Марбург към 3000 души се събраха на шествие, а в северния Хамбург имаше 1200 стачкуващи. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР