Няколко финансови институции обявиха в събота редица мерки в подкрепа

Няколко финансови институции обявиха в събота редица мерки в подкрепа ...

Китай обяви мерки за стабилизиране на финансовия пазар на фона на епидемията.

Няколко финансови институции обявиха в събота редица мерки в подкрепа на кампанията за предотвратяване и контрол на епидемията от новия коронавирус, за да се гарантира ежедневното снабдяване със стоки от първа необходимост и се осигури стабилен растеж на реалната икономика. Те включват операции на отворения пазар, постоянни заеми, рефинансиране и преизчисляване и други, и трябва да внесат достатъчна ликвидност на вътрешния финансов пазар, според съвместно съобщение на Китайската народна банка, Министерство на финансите, Държавната комисия за банков и застрахователен надзор, Държавната комисия за регулиране на ценните книжа и Държавното валутно управление, предава "Радио Китай".

По време на периода за предотвратяване и контрол на епидемията Китайската народна банка ще осигури 300 милиарда юана (43 милиарда долара) в специален фонд с преференциални условия за отпускане на заеми за основните национални, както и за някои местни банки, особено в провинция Хубей. Те ще бъдат насърчавани да намалят лихвените проценти по кредитите, за да помогнат на фирмите да понесат трудностите. Финансовите институции не трябва сляпо да оттеглят, спират или забавят отпускането на кредити за компании, в районите, засегнати от епидемията, особено за малките и микропредприятията, които в момента срещат трудности заради болестта, се казва в съобщението.

По време на епидемията ключовите предприятия, които произвеждат, транспортират и продават важни стоки за медицинска и ежедневна употреба, ще получават кредити на преференциални условия и други финансови отстъпки от държавата.

Като следваща стъпка, властите ще продължат да улесняват вноса на материали за контрол на епидемията, включително дарения, чрез опростяване на процедурите, свързани с валутния обмен и митническите обработки.

Източник: dnesplus.bg