Няколко факта около създаването на медицинския съвет на проф. Коста

...
Няколко факта около създаването на медицинския съвет на проф. Коста
Коментари Харесай

Новият медицински съвет, лоби на Огнян Донев? Босът губи от забраната за износ на хинин, Съвета ли му е спасителното въже?!

Няколко обстоятелството към основаването на медицинския съвет на проф. Коста Костов през последните дни стреснаха специалистите, осведомени с фармацевтичния бизнес, и дадоха мотив все по-широко да се разискват подозренията за лобизъм.

Става дума за възбраната на премиера Бойко Борисов да се изнасят хининови препарати от българската фармацевтична промишленост. Най-засегнат от тази мярка се оказва босът на „ Софарма “ Огнян Донев, който имал съществени контракти за експорт с трети страни, в това число Русия.

В същото време той е в топла връзка с въпросния съвет, както ПИК заяви през вчерашния ден. Медийният координатор на съвета е от частното „ Дарик радио “, чиито притежател Радосвет Радев е доста непосредствен с Огнян Донев, а съгласно осведомени и във финансов проект.

Съмненията, че Медицинският съвет се грижи за бизнеса на Огнян Донев, откриха отчасти удостоверение още в първия ден на работа на органа. Експертите в него незабавно подеха акция да убеждават обществото, че хининовите препарати не оказват помощ по никакъв метод в битката против ковид. Дали задачата е те да бъдат освободени за експорт, единствено може да се гадае. И в случай че възбраната падне, ще си проличи дали в действителност става дума за лобизъм.

Фатите обаче приказват друго – пациенти с ковид се третират с хининови препарати и по света, а към този момент и у нас. С това призна, че е лекуван и оздравелият Кирил Домусчиев, който закупи и подари сходни препарати на оперативния щаб и те незабавно бяха раздадени по лечебните заведения.

А ето и обстоятелствата към основаването на съвета и тематиката с хинина във времево развиване:

20 март – петък: Износът на медикаменти на хининова основа се не разрешава до второ разпореждане със заповед на здравния министър Кирил Ананиев след предписание на премиера Бойко Борисов.

22 март – неделя: Фармацевтичната компания "Софарма " на Огнян Донев подарява на лечебните заведения 35 000 опаковки аналгин хинин, спрени от експорт, оповестява уеб сайтът на боса “Клуб Зет “.

Същият ден министър председателят Борисов афишира, че ще прави мозъчен концерн отпред с проф. Коста Костов.

24 март – вторник: Щабът е разгласен и в него влизат хора, за които е ясно, че са близки с шефа на „ Дарик радио “ Радосвет Радев. За връзката сред Донев и Радев приказва ясно фактът, че преди време двамата желаеха да купуват дружно банка "Токуда ".

Голяма част от въпросните експерти са призьори от класациите на радиото за положителни лекари и постоянни посетители пред микрофона в студиото. Включително зъболекарят с висящо дело за гибелта на дете и някогашен народен представител от Реформаторския блок доктор Валентин Павлов, който има едни от най-лъскавите дентални клиники в София. Същият е пръв другар на някогашния здравен министър Петър Москов, който в този момент работи в болница "Св. Анна ".

Както стана ясно, в съвета на Костов влизат единствено медици от "Св. Анна " и частната "Токуда ".

Още в първия ден на съвета специалистите, събрани от него, започнаха да прокламират, че хининът не работи.

Времето ще покаже дали инцидентно в околните дни хининът няма да бъде освободен за експорт.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР