Няколко европейски страни са готови да предадат на Украйна свои

...
Няколко европейски страни са готови да предадат на Украйна свои
Коментари Харесай

САЩ блокират дори обучението на украински пилоти за F-16


Няколко европейски страни са подготвени да предадат на Украйна свои изтребители F-16, само че Щатите (като производител) не позволяват. Нещо повече – Съединени американски щати не разрешават дори украински водачи да стартират образование на тези самолети. Това заяви The New York Times, базирайки се на върховен служител от Вашингтон.

Западните сътрудници в Европа могат единствено да срещнат украинските летци с техническия език и да им дават тактически уроци, само че пробни полети на F-16 са неразрешени за тях поради позицията на Щатите.

Пред вестника анонимният американски служител споделя, че Белият дом не дава F-16 на Украйна, тъй като това ще отнеме време и ще коства скъпо. За изтребителите може да отиде огромна част от така и така намаляващият бюджет за поддръжка на Киев, а образованието на водачите ще отнеме най-малко няколко месеца, изяснява източникът пред NYT.

Американците в този момент са съсредоточени към доставката на други въоръжения за контранастъплението на ВСУ. Представители на администрацията на Джо Байдън обаче не изключват Съединени американски щати в един миг да дадат на европейците позволение за даване на F-16 на Украйна

Преди 2 дни Англия и Нидерландия оповестиха основаването на интернационална коалиция за пазаруването на модерни изтребители, за които Украйна моли. Президентът Володимир Зеленски анонсира, че Лондон, Хага и Париж ще работят дружно с Киев по „ изтребителната коалиция “. Германия също не изключва доставка на немски самолети.

Освен това министърът на защитата на Англия съобщи, че английските военни стартират първата фаза по образованието на украински летци. Предполага се, че Лондон ще тренира водачите на ВСУ по английската стратегия за пилотиране, която разрешава навиците от нея да се употребяват и за ръководство на други самолети.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР