Няколко европейски региони искат независимост в една или друга степен,

...
Няколко европейски региони искат независимост в една или друга степен,
Коментари Харесай

Къде в Европа има сепаратистки стремежи

Няколко европейски райони желаят самостоятелност в една или друга степен, сходно на испанската самостоятелна област Каталуния, чийто парламент нощес одобри закон за производство на референдум за самостоятелност на 1 октомври макар възбраната на Мадрид, обобщава Франс прес.

Корсика

Средиземноморският остров Корсика е единственият район в континентална Франция, притежаващ необикновен статус, който му дава специфични пълномощия. След десетилетия битка, белязани от над 4500 атентата, отговорността за които пое Фронтът за национално избавление на Корсика, през 2014 година незаконната организация разгласи, че се отхвърля от оръжието, с цел да премине към политическа битка.

Благодарение на съюза сред поддръжниците на независимостта и умерените партии, корсиканските националисти станаха първа политическа мощ в района и през 2015 година получиха болшинство в районния парламент.

През юни тази година Корсика избра трима депутати националисти, с цел да я съставляват във френския парламент.

Шотландия

От 1998 година Шотландия е полуавтономен район във Англия. Областта има парламент с необятни пълномощия, в това число в образованието, опазването на здравето, околната среда и правораздаването.

Проблемите на защитата и дипломацията обаче се вземат решение от Лондон.

На исторически референдум през 2014 година северната английска провинция отхвърли независимостта с 55%. След като две години по-късно Англия гласоподава в поддръжка на брекзита, планът на националистите получи нов подтик. На референдума през 2016 година шотландците гласоподаваха с огромно болшинство в поддръжка на оставането в Европейски Съюз.

Поради тежките загуби, понесени от Шотландската национална партия на парламентарните избори през юни, първият министър на района Никола Стърджън беше принудена да отсрочи решението за производство на втори референдум за есента на 2018 година, след договарянията за брекзита.

Фландрия

През последните десетилетия северният холандскоезичен белгийски район Фландрия получи голям брой пълномощия и господства политическата и икономическа сцена. Фламандският шовинизъм, зародил се през XIX в., не е бил в никакъв случай толкоз мощен. На изборите през 2014 година партията Нов фламандски алианс стана първата политическа мощ в Белгия и крайъгълен камък на дясното държавно управление на премиера Шарл Мишел. Партията възнамерява да възобнови битката за автономност през 2019 година

Фарьорски острови

От 1948 година Фарьорските острови са самостоятелен архипелаг в Дания, в северната част на Атлантическия океан. Очаква се на 25 април следващата година островите да провеждат референдум за нова Конституция, която им дава право на самоопределяне.

Те имат личен парламент, суверенни териториални води и самолетна компания, само че външните работи и защитата се дефинират от Дания.

Страната на баските

Сепаратистките напрежения се уталожиха в испанския район Страната на баските, разграничен сред Испания и Франция. През 2013 година придвижването „ Батасуна”, политическо крило на сепаратистката организация ЕТА, се саморазпусна.

Сепаратистката група, оповестена от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична организация, е считана за виновна за гибелта на 829 души за 40 години на принуждение. През 2011 година обаче тя разгласи, че приключва въоръжената битка.

Баският фракционизъм обаче не изчезна. Баската лява сепаратистка коалиция „ ЕХ Билду” е втората политическа мощ в Страната на баските. Почти 17% от баските желаят самостоятелност, а 42% желаят по-широка автономност, сочи изследване от предходната година.

Нова Каледония

Очаква се през ноември 2018 година френският архипелаг Нова Каледония, ситуиран в южната част на Тихия океан, да провежда референдум за самостоятелност. 20 години по-рано беше подписано Споразумението от Нумеа, с което стартира развой на деколонизация.

Очаква се на референдума да завоюват съперниците на независимостта.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР