Няколко европейски разузнавателни служби, в това число и у нас,

...
Няколко европейски разузнавателни служби, в това число и у нас,
Коментари Харесай

Службите в ЕС са в повишена готовност заради Ислямска държава

Няколко европейски разследващи служби, включително и у нас, показват в свои отчети, оповестени през последния месец, че групировката "Ислямска страна " продължава да бъде опасност освен за Близкия изток, само че и за Европа. Извършени в Холандия и Германия арести на кафези на групировката алармират за готвени офанзиви.

По данните от отчети, "Ислямска страна " са прегрупирали силите си в Ирак и Сирия, макар всички старания на водената от Съединени американски щати коалиция. Министерството на защитата на Съединени американски щати заяви още през август, че групировката разполага с до 40 000 бойци в Ирак и Сирия – няколко пъти повече, в сравнение с се предполагаше до тогава. Според американската войска, ИД са по-подготвени от Ал Кайда в Ирак –предшественика на ИД – в техния пик през 2006-2007 година, когато поради офанзиви на джихадистите починаха стотици цивилни и локални и задгранични бойци.

В момента "Ислямска страна " организира ефикасна военна акция за възвръщане на наличието си в зоните, където има последователи, до момента в който в това време набира средства за привличането на спомагателни бойци. Ако тази наклонност продължи, ИД биха могли да възвърнат значително силите си, с които заплашиха териториалната целокупност на Сирия и Ирак, и се трансфораха в международна опасност с офанзивите си в Съединени американски щати, Русия и Европа.

Данните на откривателите на ИД също удостоверяват изводите на европейските разследващи служби, че "Ислямска страна " е върнала една немалка част от силите си. Докато медийното и политическо внимание е ориентирано към продължаващия спор в Сирия и Йемен, а също и към напрежението сред Иран, Русия, Израел и Съединени американски щати, джихадистите се възползват от намалелите през последните месеци въздушни и сухопътни офанзиви против тях. Въпреки че Съединени американски щати и техните локални съдружници от кюрдско-арабските Сирийски демократични сили, нападат ИД в Източна Сирия, групировката продължава да държи позиции към река Ефрат и Южна Сирия, а също и да усили офанзивите си на територията на Ирак.

The Iraqi military arrested seven Islamic State (ISIS) terrorists inside of Mosul city, today, Baghdad Today reported.

“Karama security forces, acting upon intelligence reports, arrested seven wanted terrorists of Islamic State in Aden district in Mosul’s eastern side pic.twitter.com/WvV6tNPTH2
— James Daspit (@treasurecolecto) October 4, 2018
"Ислямска страна " съумява да финансира връщането на силите си и да приготви възможни огромни офанзиви и отвън Близкия изток. Според наличните данни, групировката е изтеглила близо 400 милиона $ от Ирак и ги е вложила в легални бизнеси в Близкия изток и Северна Африка. Припомняме, че единствено до преди година, евентуалните приходи на ИД в Ирак от бизнес интервенции, бяха към 200 милиона, т.е. се следи се двоен растеж на постъпленията.

Посредством отвличания, рекет, трафик, обири и пране на пари, ИД съумява да запълни празнотите в хазната си и по този начин да подкопае напъните както на локалните управляващи, по този начин и на съдружните сътрудници в обединението против ИД, включително държавните управления в Европа. Особено притеснителна е интензивността на джихадистите в трафика на опиати, който и през 2014 се беше трансформирал в главен източник на пари. Само за миналия месец, съдружните сили са засекли няколко товари с каптагон и амфетамини в Южна Сирия, което приказва за сериозна активност на ИД в преноса и доставката на опиати през Близкия изток.

Една от спомагателните действия на джихадистите съгласно отчетите на европейските разузнавания, е бизнесът с коли. ИД работи с медиатори, на които дава избрана сума пари, с цел да отворят автокъща и по този метод освен да доставят транспортни средства за задачите на групировката, само че и перат пари от незаконната активност. Смята се, че сходни мрежи за пране на пари включват обменни бюра, аптеки и магазини за електроуреди от Ирак до Северна Африка и Западна Европа.

Особено притеснителни са данните за потребление на аптеки като прикритие на активността на "Ислямска страна ". В средата на септември тази година, джихадистите съумяха да откраднат голямо количество лекарства по време на нахлуване върху хранилища наоколо до иракския град Киркук. Иракските управляващи допускат, че тези лекарства са пуснати в мрежата за разпространяване като с парите ИД ще финансира своите интервенции. Свързването на дадена аптека с ИД е мъчно точно тъй като групировката работи с необятна мрежа от подставени лица и медиатори, които рядко вземат решение да спомагат на управляващите.

Разбира се, ИД може да прави интервенции и офанзиви, единствено в случай че водачеството й е способно да прави надзор върху десетките хиляди бойци на групировката. Военната атака на обединението против ИД съумя да накара някои от клетките на организацията да потърсят леговище и да се скрият, като сега не е ясно какъв брой тъкмо бойци са командвани непосредствено от водачеството.

Докато някои анализатори считат, че групировката по-скоро е изгубила директния си надзор върху симпатизанти и бойци, има минимум четири сигнала за противоположното.

Така да вземем за пример, на 20 юли ИД разгласи основаването на две нови „ провинции “ за Ирак и Сирия. Именно тези нови структури носят отговорност за офанзивите против цивилната и военна инфраструктура в Ирак и Сирия за последните месеци – приблизително сред 5 и 6 офанзиви дневно от август насам.

През август Ирак разгласи, че са осъществени въздушни удари върху „ командна конструкция “ на ИД в Сирия. Официални лица оповестиха, че ударите са предотвратили офанзиви с колани с експлозиви в Ирак. Ако това е по този начин, значи, че групировката продължава да прави трансгранични набези и интервенции, макар всички старания за тяхното попречване.

Също през юли, ИД вкара нов формат при публикуването на вести за техни интервенции. Преди това, потвърждаването и поемането на отговорност за една или друга офанзива, водачеството оставяше на обособените структури. Стандартизацията в връзката демонстрира централизирана медийна акция и усъвършенствана съгласуваност измежду бойците на групировката.

И на последно място, само че не по значение, ИД стартира да издава нов вид ежеседмични отчети. Те съдържат елементи за офанзивите, осъществени от групировката в Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан, Египет, Нигерия, Сомалия и Филипините. Това значи, че джихадистите остават изцяло способни да правят мониторинг на многочислените си активност в няколко страни, а също и че техните районни структури са изцяло дейни.

Изводите, които разследващите служби си вадят, са песимистични. ИД се ускорява през последния месец в своите опити да въздейства на симпатизанти в Европа. И до момента в който за България няма записана заплаха, то за Западна Европа сигналите се усилват.

Имаше опасения, че ИД ще опита да нападна по време на мероприятия като Октоберфект в Германия. Арестите в Холандия и Германия демонстрират, че симпатизантите, които не са съумели да се борят в Сирия и Ирак, съставляват най-голяма заплаха поради неудовлетворението, че не са станали дейни бойци. Именно към тях ИД насочва вниманието си и точно този вид са задържаните в Европейски Съюз през последната седмица десетина души, за които се счита, че са подготвяли огромни офанзиви както в Европа, по този начин и в Израел.

Според информацията, оповестена в профилираните отчети, ИД съставлява заплаха и за Балканите. Властите в Македония, Албания, Турция, Косово и Босна покачиха равнището на подготвеност, защото се чака част от няколко стотинте балкански бойци, да се завърнат. През септември джихадисти в Сирия разгласиха видео фрагменти от така наречен Албански батальон, който се бори в Северозападна Сирия. Макар и дребна по бройка за мащаба на сирийската война, тази група от бойци може да съставлява сериозна опасност за сигурността в своята страна.

Колко сили има "Ислямска страна "? Македония арестува бойци на ИД

Къде отиват бойците от "Ислямска страна "

Как радикални групи употребяват антична банкова система, с цел да се финансират

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР