Няколко европейски държави забраниха износа на инсулин през последните седмици,

...
Няколко европейски държави забраниха износа на инсулин през последните седмици,
Коментари Харесай

Забраните за износ в Европа заплашват доставки на инсулин

Няколко европейски страни не разрешиха износа на инсулин през последните седмици, представители на промишлеността изясняват, че тези дейности са предизвикани от неправилен боязън, че пандемията COVID-19 ще докара до дефицит на лекарството, жизненоважно за милиони пациенти с диабет, оповестява " Ройтерс ".

Ограниченията на Европейски Съюз за износа обгръщат най-вече медикаменти, употребявани за лекуване на COVID-19, в това число мускулни релаксанти, болкоуспокояващи и хидроксихлорохин. Ръководителят на изпълнителната власт в Европейски Съюз прикани държавните управления да анулират сходни забрани, предупреждавайки, че те могат да ускорят рисковия дефицит.

Някои страни, обезпокоени от възходящото търсене на фона на блокирането и предпазливостта от ценовата конкуренция от страните вносители, прибавиха инсулин към описите си с медикаменти, неразрешени за експорт.

Въпреки че в Европа към момента няма дефицит, представители на промишлеността настояват, че това е провокирало безпокойствие по отношение на непрекъснатата доставка на медикаменти, употребявани всекидневно от към 60 милиона души на континента.

" В тези описи виждаме артикули отвън обсега на COVID-19. Те не би трябвало да включват артикули като инсулин ", съобщи пред " Ройтерс " Мартин Фицджералд, заместник-директор на Европейската асоциация за разпространяване на здравни грижи. " Това не е задоволително и крие риск от дефицит. "

На пациентите с диабет нормално се предписва инсулин за един месец, само че рецептите са удължени до три месеца в някои европейски страни, което в допълнение подтиква търсенето, добавя Фицджералд.

Понастоящем инсулин не може да се изнася от няколко страни, в това число Франция, Англия и Португалия, съгласно националните описи, прегледани от " Ройтерс ". Някои страни, в това число Полша и Чехия, не разрешиха износа му преди коронавирусната рецесия заради дефицит на локално равнище.

Френската организация за медикаменти ANSM не отговори на искане за коментар. Два индустриални източника, директно осведомени с въпроса обявиха, че френската възбрана е ориентирана към попречване дистрибутори да продават медикаменти в чужбина на по-високи цени по време на рецесията. Британското здравно министерство няма коментар. Португалският регулатор не е наличен за коментар.

Повечето национални търговски ограничавания важат единствено за дистрибуторите, които покриват до 65% от доставките на медикаменти в аптеките. Болниците получават доставки непосредствено от производителите, нормално са освободени от възбрана за експорт.

" Забраната на износа на инсулин е нелогична, няма смисъл ", споделя Каспер Ернест, общоприет секретар на Affordable Medicines Europe, орган, представляващ фармацевтични търговци, които дават отговор за към 3% от доставките в Европа.

Той изясни, че в Европа има задоволително инсулин, само че комерсиалните ограничавания могат да основат краткотраен дефицит тук-там.

" На световно равнище рестриктивните мерки, наложени за справяне с разпространяването на пандемията COVID-19, прекъсват веригата на доставки на инсулин и други съществени медикаменти за диабет в някои страни ", съобщи Лоренцо Пиемонте от Международната федерация за диабет, макар че той сега не е осведомен с сходни проблеми в Европа.

Ян Де Бели от фармацевтичната група на Европейския съюз, която съставлява фармацевти, съобщи, че до момента няма известия за дефицит на инсулин в Европа.

Производителите споделят, че в Италия и Испания е имало краткотраен дефицит на медикаменти, употребявани за лекуване на пациенти с COVID-19, само че няма индикации за проблеми с други медикаменти.

" Въпреки това доставките и производството са под мощен напън ", споделя в изказване пред " Ройтерс " Европейската федерация на фармацевтичната промишленост и асоциации (EFPIA), комерсиалният орган за производителите на медикаменти.

Novo Nordisk, най-големият производител на инсулин в света, не бе наличен за коментар по отношение на съответни търговски ограничавания. Sanofi, различен топ производител, няма коментар.

По данни на СЗО, вирусът, който предизвиква COVID-19, заразява хора от всички възрасти. Досегашните доказателства подсказват, че две групи от хората са изложени на по-висок риск от съществени затруднения при COVID-19. Това са по-възрастни хора (това са хора над 60 години); и такива с съществени медицински положения (като сърдечно-съдови болести, диабет, хронични респираторни болести и рак). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР