Няколко европейски държави, сред които и България, отхвърлиха правила, определящи

...
Няколко европейски държави, сред които и България, отхвърлиха правила, определящи
Коментари Харесай

България и още 8 страни отхвърлиха правила, определящи кои инвестиции са зелени

Няколко европейски страни, измежду които и България, отхвърлиха правила, определящи кои финансови артикули може да се дефинират като " зелени " и " устойчиви ", съобщи представител на Европейски Съюз, представен от " Ройтерс ".

Решението провали договорка, реализирана предходната седмица сред евродепутатите и финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз, чиито договарящи екипи я дефинираха като незабравим компромис с капацитет да откри международен стандарт за зелени облигации и други финансови артикули, ориентирани към вложители, имащи отношение към климата.

Англия, Франция, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Румъния, България и Словения се опълчиха на договорката на среща на дипломати от Европейски Съюз в Брюксел, опасявайки се, че тя ще попречи вложения в нуклеарни и въглищни планове да бъдат квалифицирани като зелени.

Подобни вложения не бяха категорично изключени от новите класификации на Европейски Съюз, само че съгласно разпоредбите би било доста мъчно те да бъдат избрани като зелени, което евентуално би понижило бъдещото финансиране за тези промишлености.

Новината пристигна в деня, в който Европейската комисия разгласи по какъв начин възнамерява да направи съюза по-зелен и да понижи фрапантно въглеродните излъчвания.

Според разпоредбите на Европейски Съюз депутатите и държавните управления би трябвало да реализират компромис по обещано предложение за законодателство, когато възгледите им се разграничават.

Обикновено страните поддържат компромисите, реализирани от техни представители, само че блокирането на закона за зелено финансиране изкара нескрито дълбоките разделения в блока по въпроса.

Държавите считат, че компромисният текст отива оттатък мандата, даден на Финландия да води договарянията, съобщи източникът. Сега би трябвало да бъде контрактуван нов мандат, което евентуално ще стане идната седмица. Разговорите с Европейския парламент би трябвало да бъдат обновени в идващите дни за да се реализира договорка преди края на годината, добави източникът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР