Няколко европейски държави се обявиха за въвеждането на международна регулация

...
Няколко европейски държави се обявиха за въвеждането на международна регулация
Коментари Харесай

Най-големите икономики в Европа искат правила за биткойн

Няколко европейски страни се оповестиха за въвеждането на интернационална регулация за най-популярната криптовалута - биткойн. Искането им е предизвикано от терзанията, че тази валута се употребява от наркотрафиканти и терористи, както и за пране на пари.

За въвеждането на всеобща регулация за биткойна, който се употребява по целия свят, се оповестиха държавните управления на Германия, Франция и Италия, които са измежду най-големите стопански системи в Европейски Съюз. По искане на Англия Европейският съюз към този момент създава правила, с които платформите за търговия с криптовалути да бъдат задължени да ревизират купувачите, заяви организация " Блумбърг ".

Предложението за всеобщи правила пристигна първо от финансовия министър на Франция Брюно льо Мер, който счита, че въпросът би трябвало да се разиска от страните от Г-20, където са показани 19-те страни с най-големи стопански системи в света плюс Европейският съюз. Той разгласи, че не харесва виртуалната валута и предизвести, че тя може да прикрива незаконни действия като трафик на опиати и тероризъм. Според него съществува и умозрителен риск, който би трябвало да бъде проучен.

Германското финансово министерство приветства предлагането на льо Мер. " Има съображение да обсъдим спекулативния риск от виртуалните валути и тяхното отражение върху финансовата система на интернационално равнище ", оповестиха от ведомството в отговор на въпроси на " Блумбърг ". Темата можело да се разиска на идната среща на финансовите министри на страните от Г-20 и на шефовете на централните банки.

В отговорите от немското финансово министерство се споделя също, че то следи от близко развиването на финансовия пазар, в това число и търговията с биткойн.

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан също е подготвен за разискване на въпроса за всеобщи правила за биткойн, споделя държавен източник на " Блумбърг ".

В началото на месеца кабинетът на Англия изиска платформите за продан на виртуални валути и доставчиците на цифрови портфейли да бъдат включени в общоевропейските регулациите против прането на пари. От Европейската комисия оповестиха, че към този момент се приготвя законодателство, което да вкара ограничения против финансирането на терористични организации и вложението на средства от незаконна активност, включвайки цифровите валути в текстовете. Сред ограниченията са опцията за откриване на самоличността на потребителите,

употребяващи криптовалути, както и обвързване платформите за търговия с виртуални валути да ревизират купувачите и да рапортуват за подозрителни дейности.

Според английското държавно управление виртуалните валути улесняват киберпреспъленията. Все по-често киберпрестъпниците криптират значими данни в електронните устройства на жертвите си и желаят откуп във виртуални валути, с цел да ги отключат. Според английските управляващи все още има малко доказателства, че биткойн се употребява за пране на пари, само че рискът за това се усилва.

Наскоро носители на Нобеловата премия за стопанска система също се оповестиха против биткойн. Джоузеф Стиглиц счита, че криптовалутата би трябвало да бъде неразрешена. Робърт Шилер съпостави интереса към биткойн с престъпен филм, който въвлича хора, които желаят да надхитрят системата.

Въпреки все по-силните терзания за отрицателните резултати от виртуалната валута, биткойн продължава да удря върхове по стойност. След старта на нова платформа за фючърсна търговия с биткойн в неделя на Чикагската борса, цената доближи 20 000 $, само че по-късно се спусна под 19 хиляди $.

За съпоставяне при започване на 2017 година криптовалутата се търгуваше за едвам 1000 $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР