Няколко двойки розови пеликани в "Сребърна" вече имат потомство, съобщиха

...
Няколко двойки розови пеликани в "Сребърна" вече имат потомство, съобщиха
Коментари Харесай

В Сребърна се излюпиха розови пеликани

Няколко двойки розови пеликани в "Сребърна " към този момент имат поколение, оповестиха от Регионалната ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Двойките са следени посредством системата за видеонаблюдение. Розовите пеликани са загнездили на тръстиковите острови в колонията на къдроглавите пеликани. Един розов пеликан е с пръстен и ще бъде следен усърдно от специалистите, за се откри произходът му. Възможно е птицата да е опръстенена целево в друга страна или да е била "пациент " на Спасителния център на "Зелени Балкани " в Стара Загора.

Тази година има по-малка по бройка група розови пеликани в "Сребърна " - към 20 екземпляра. Вероятна причина за загнездването на розовите пеликани е удобният и задоволителен терен на тръстиковите острови, който къдроглавите пеликани не могат да запълнят. Те съжителстват спокойно в колонията.

За съществуване на смесена колония от къдроглави и розови пеликани е прекомерно рано да се приказва, защото се изисква струпване на задоволително статистически и поведенчески наблюдения, считат експертите.

Розовите пеликани нормално гнездят в делтата на река Дунав, в Гръция, Турция и екваториалните елементи на Африка и Азия. Единични двойки загнездват в множеството крайречни блата в прилежаща Румъния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР