Няколко дни след разкритията, че партиди яйца, в които е

...
Няколко дни след разкритията, че партиди яйца, в които е
Коментари Харесай

Скандалът „фипронил”: В една от птицефермите – отвътре

Няколко дни след разкритията, че партиди яйца, в които е намерено рисковото вещество фипронил, има и на нашия пазар, екип на bTV влезе в една от птицефермите , наранени от абсурда.

Управителят ѝ Ивайло Къдрев изясни, че е третирал кокошките против външни паразити с препарат, който обаче е позволен даже за биоферми . Превантивно, с препарат за гълъби, е пръскал покривни площи.

„ В момента, в който в Европа стартира да се приказва за проблем с потреблението на препарат, съдържащ фипронил, аз съм си дал ясна сметка, че този препарат съм го ползвал за обезпаразяване на терените и местата, където са съсредоточени диви птици и съм го спрял мигновено от употреба”, споделя той.

По думите му още тогава непринудено е дал проби за разбор на яйцата. Пробите са били негативни.

Месец по-късно обаче проба, взета от партида на неговата птицеферма в търговски обект, е позитивна.

„ Използваме вода, използваме фураж, използваме зърна, използваме доста съставки и съставни елементи. Версиите, по които можем да работим са много”, споделя Къдрев.

В студиото на bTV някогашният шеф на Агенцията по сигурност на храните Йордан Войнов изясни, че употребеният препарат се е рекламирал за органични артикули и никой не е знаел, че е рисков. А също – и че има пробив в системата за бързо предизвестие за рискови храни на Европейската комисия.

Според Агенцията по храните страната ни е подала сигнал в европейската система за предизвестия за рискови храни още в четвъртък. До петък обаче в електронната система нямаше подобен запис . Според българските инспектори решението по кое време да се качи предизвестието е на Европейската комисия и не е ясно за какво е забавено.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР