Няколко дни, след като бизнесът за пореден път обяви, че

...
Няколко дни, след като бизнесът за пореден път обяви, че
Коментари Харесай

НАП докладва на Горанов колко фирми са с нови касови апарати

Няколко дни, откакто бизнесът за следващ път разгласи, че новата Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства безусловно ще принуди по-голямата част от бизнесмените в страната да минат в сивия бранш, от Националната организация за приходите (НАП) се пробваха да успокоят бизнеса с изключителна конференция, написа Investor.bg.

На брифинга стана ясно, че до края на идната седмица данъчните би трябвало да дават на финансовия министър Владислав Горанов данни за това до каква степен компаниите са съумели да внедрят новата система. На база на тази информация Горанов ще реши дали да бъде дадена желаната от бизнеса пролонгация за промяна на касовите апарати и актуализирането на Софтуера за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти (СУПТО).

Много евентуално е въпреки всичко пролонгация да има, изключително що се отнася до огромните компании, които имат свои лични стратегии за продажбите, които би трябвало да бъдат сменени или обновени, разясниха пред Investor.bg източници от приходната администрация, полежали анонимност.

Според тях е доста евентуално отсрочката да бъде дадена единствено за бизнеса, който работи със СУПТО, а срокът за подмяната на касовите апарати да остане неизменен.

От приходната организация са поискали данни от над 16 бизнес и браншови организации за това каква подготвеност имат да съобразят активността си с новите правила, заяви представителят на Националната организация по приходите (НАП) Росен Бъчваров. Той напомни, че страната губи 330 млн. лв. годишно от неплатени налози и осигуровки, което е над 1 милиарда лв. на година укрит оборот. Заради сивия бранш в електронната търговия загубите за хазната възлизат на общо 500 млн. лева

В момента, съгласно текстовете на наредбата, крайният период за подмяната на касовите апарати и софтуера е 31 март за компаниите, регистрирани по Данък добавена стойност, които разполагат с общо към 185 хиляди касови апарата и 40 хиляди фискални принтера. За останалите компании срокът е 30 юни, а за едрия бизнес, който работи с интегрирани осведомителни системи – до 31 декември 2019 година

Финансовият министър съобщи още в понеделник, че е податлив да прояви еластичност, в случай че е належащо.

По време на брифинга стана ясно още, че от Национална агенция за приходите възнамеряват това да бъде последната замяна на касовите апарати. Причината е, че оттук насетне технологиите ще оферират все по-различни способи за заплащания, които не включват потребление на фискални устройства от предишния век. Всяка последваща замяна ще бъде доброволна, като организацията ще даде опция в бъдеще касови бележки да се издават от мобилни устройства и посредством други съвременни технологии.

Според данните на приходната администрация към този момент 30 хиляди фискални устройства от новия вид действат в действителна среда. Вече работят и 500 фискални принтера с обновен програмен продукт. Издадени са 6 млн. касови бележки с QR код. От думите на представителя на Национална агенция за приходите към 73% от записаните по Данък добавена стойност компании, които работят с касови апарати, към този момент дават отговор на новите условия (става дума за единствено за компаниите с елементарни касови апарати, а не за тези, които употребяват СУПТО).

Проблемът е, че множеството регистрирани по Данък добавена стойност компании употребяват програмен продукт за продажбите, а релативно по-малък дял употребяват единствено касов уред, без програмен продукт.

Данъчните прецизираха още, че компаниите, които работят напълно с заплащания по банков път, не са обхванати от новите текстове на наредбата. Електронните магазини, които одобряват заплащания с кредитна или дебитна карта, пощенски запис или наложена платеж, обаче са задължени да издават касови бележки и де факто наредбата важи и за тях, тъй като това се водят заплащания през виртуален ПОС терминал. Всички онлайн магазини подлежат на регистрация до края на март. Скоро следва да се регламентира в наредбата и така наречен електронна касова записка, за издаването на която обаче още веднъж ще е нужно фискално устройство.

По мотив недоволствата на бензиностанциите, че ще се постанова да сменят фискалните си устройства и софтуера 2 пъти – веднъж до края на март и още един път до края на юни, от Национална агенция за приходите увериха, че това няма да се постанова. Според последните промени в наредбата за отчитане на оборота посредством фискални устройства до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите би трябвало да се отпечатват и размера на ставките по Данък добавена стойност и акциза, както и цена без данък и Данък добавена стойност и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта. 50% от бензиностанциите няма да могат да изпълнят това условие и ще бъдат принудени или да затворят, или да работят нелегално, сподели в понеделник от Българска петролна и газова асоциация.

„ Бележката ще фиксира очевидното, че половината от крайната продажна цена на литър гориво съставлява налози и акцизи. Ще се вижда и разликата сред разликата сред покупната и продажната цена. Държа да подчертая, че не би следвало на касовата записка да се вижда облагата “, изясни Бъчваров и добави, че тази информация попада в рубрика „ свободна информация “, като словосъчетанието „ Приятен път “ на някои касови бележки от разнообразни бензиностанции.

Относно опасенията, че сървърите на Национална агенция за приходите няма да устоят на всеки 5 минути да одобряват данни за издадените касови бележки (в момента търговците подават данни един път месечно), данъчните са безапелационни, че няма място за подозрения. Те са провеждали проби в последните 4 месеца, по време на които са обработени 4 милиарда касови бележки, при предстоящ оптимален напор от 2 милиарда броя, и не е имало никакви проблеми. Бъчваров посочи още, че даже да има усложнения с клетките на мобилните оператори, те са длъжни да ги остранят до 24 часа, през което време софтуерът ще пробва непрекъснато да подава информация и ще я пази. Ако до 24 часа не бъде възобновена връзката сред Национална агенция за приходите и фискалното устройство, обектът ще бъде затворен.

Друг значим подробност, който касае най-вече дребните търговци, е това, че те към този момент няма да могат да показват на касовата записка единствено групите хранителни артикули, които са продали (ако вземем за образец квартален хранителен магазин). Вече всяка обособена стока би трябвало да попада като такава – мляко, яйца, сирене, а освен като „ група 1 “ или „ група 2 “. По принцип това условие е още от 2006 година, само че действително ще търговците към момента „ минават сред капките “. Сега, с новите касови апарати, програмен продукт и връзката с Национална агенция за приходите на всеки 5 мин., това няма да бъде допустимо. Целта е да се приключи порочната процедура да не се регистрират продажби и да се засичат влезлите в магазина артикули, складовите наличия и продадените продукти.

От Национална агенция за приходите се похвалиха още, че от през вчерашния ден е налично ново мобилно приложение, което разрешава всеки жител да ревизира валидността на касовите бележки, които получава със сканирането на QR код. Приложението е налично гратис за устройства с операционни системи Android и iOS. По този метод ще бъде засилен гражданският надзор и всеки, който желае може да ревизира дали търговецът, от който пазари, е правилен.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР