Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза.

...
Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза.
Коментари Харесай

Вижте как човек може да се зарази с трихинелоза. Симптомите на болестта обясни доц. д-р Мангъров

Няколко дни преди Коледа в Бургаско се борят с трихинелоза. След консумация на необработено месо от домашни животни – петима души са признати в болница в тежко положение, а други 14 са изследвани за рисковото заболяване.

Източникът на болестта е незаконна свинеферма в Карнобат.

"Епидемия е допустима, в случай че месото от инфектирани животни навлезе в комерсиалната мрежа. Достатъчно е напълно малко количество, с цел да се получи инвазия. Най-опасни са дивите свине, които са обект на деен лов, както и домашните свине ", сподели в утринния блок на Bulgaria ON AIR началникът на детското поделение на Инфекциозната болница в София доцент доктор Атанас Мангъров.

Той изясни, че болестта се получава, когато човек яде месо от животни, в мускулите на които се намират ларвите на трихинелите - дребни червейчета с размери 2-3 милиметра. Женските снасят нови паразити, които по кръвта и лимфната система се популяризират в целия човешки организъм.

"Симптомите са невисока температура, обриви, отоци, болки в мускулатурата, очите и при дишане. Заболяването може да сътвори проблем в продължение на доста години ", предизвести доцент доктор Мангъров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР