Няколко дни преди изборите за Европейски парламент Барометър България“ проведе

...
Няколко дни преди изборите за Европейски парламент Барометър България“ проведе
Коментари Харесай

Барометър България: Четири партии влизат в ЕП. Вижте как се разделят мандатите

Няколко дни преди изборите за Европейски парламент „ Барометър България “ организира финално експресно телефонно изследване за настройките на българските гласоподаватели, написа izbori.bg.

С наближаването на изборния ден желанието на гласоподавателите твърдо да отидат до урните леко се е повишило - от 33,8% на 37,5%, само че и на твърдо решилите да не гласоподават - от 29,7% на 33,6%, за сметка на колебаещите се - от 36,7% на 28,9%, като главните трендове в желанията им за кого да дадат вота си се резервират с превес на ГЕРБ над главния им конкурент Българска социалистическа партия и затвърждаване на поддръжката за Вътрешна македонска революционна организация.



По всяка възможност изборната интензивност ще остане релативно ниска - 37,5%, като делът на колебаещите се понижава на 28,9%. Делът на тези, които към този момент заемат твърда позиция по отношение на предходното проучване на „ Барометър България “ се разпределя релативно отмерено сред изявилите предпочитание да гласоподават и тези, които сигурно няма да го създадат в неделя - 33,6%.

Тенденцията за превес на ГЕРБ пред Българска социалистическа партия се резервира, макар продължаващата замяна на предизборни остри реплики сред водачите им. Това не носи особена изгода за никоя от двете обединения, като по-скоро стартира да отблъсква гласоподавателите им. Твърдо предпочитание да гласоподават за ГЕРБ декларират 30,9% от интервюираните, а столетницата поддържат 27,2%. Това би подсигурило 6 сигурни евродепутата за ГЕРБ и 5 за Българска социалистическа партия, с опция да набъбнат с още един според от финалната изборна интензивност в неделя.

Движение за права и свободи също ще имат несъмнено посланичество в Европарламента със декларирана поддръжка от 10,5% от участниците в изследването. Движението по всяка възможност ще излъчи 2-3 евродепутата, като би трябвало да се има поради че социологическите прогнози и изследвания измежду обичайния им електорат са сложни заради спецификата му – географска раздробеност в дребни обитаеми места.

Вътрешна македонска революционна организация с лидер на листата Ангел Джамбазки продължава да притегля симпатизанти и поддръжка им нараства до 8,3% от интервюираните, което също обезпечава посланичество в Европарламента. Това ненапълно дава отговор и на общоевропейската наклонност за нараснала поддръжка към патриотични организации и в случай че Вътрешна македонска революционна организация съумее да резервира и даже усили утвърждението си до неделя, може да си обезпечи и втори евродепутат.

Прави усещане в хода на проучването, че забележителен дял от гласоподавателите не знаят даже датата на осъществяване на изборите за Европейски парламент и дават отговор с „ не се интересувам “ – факт, който може да се изясни както с усещането на евроизборите като нещо ирелевантно към всекидневието на българите, по този начин и с провеждането на изборите по време на слетите почивни дни към неработния 24 май.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР