Няколко дни изчакване преди да започне да се изплащат пари

...
Няколко дни изчакване преди да започне да се изплащат пари
Коментари Харесай

Първите дни болнични да не сe плащат, предлагат работодатели

Няколко дни " изчакване " преди да стартира да се изплащат пари за краткотрайна нетрудоспособност заради заболяване (болнични). Тази концепция стартира ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на БНР.
Той разяснява предлагането на партия " Воля ", импортирано през вчерашния ден в деловодството на Народното събрание, първите три дни от болничния още веднъж да се заплащат от Национален осигурителен институт.
От 2010 година, по гледище на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, първите 3 дни се поемат от работодателите. Едва по-късно стартира да заплаща Национален осигурителен институт.
Тогава това бе признато като антикризисна мярка – от една страна бюджетът на държавното общество обезпечаване ще заплаща по-малко, а от друга – по този начин трябваше да се пресече тласъка на работодателите да пускат служащите си в болнични, когато нямат работа за тях.
Според Велев връщането на остарялото състояние е " най-малкото, което би трябвало да се направи ". " Изисква го обикновената уместност и честност. Кризата от дълго време мина, а ние продължаваме с тази краткотрайна мярка, която целеше да пази работодателите от изкушението да предизвикват служащите да излизат в болнични, когато няма работа ", сподели ръководителят на АИКБ, представен от Economic.bg.
Той даже стига по-далеч, като дава образци с Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия и Кипър, където съгласно него първите няколко дни изобщо не са платени. " В множеството страни има интервал на изчакване – няколко дни, в които не се изплащат въобще болнични ", изяснява Велев.
Според него процентът на отплата в България – 70% от брутното заплащане по контракт, е доста висок. " Средното равнище в Европейски Съюз е доста по-ниско. И като добавка към това на множеството места тези приходи се таксуват ", сподели Васил Велев пред БНР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР