Няколко десетки южнокорейци, все хора в напреднала възраст, преминаха днес

...
Няколко десетки южнокорейци, все хора в напреднала възраст, преминаха днес
Коментари Харесай

Десетки семейства от Южна и Северна Корея се събраха

Няколко десетки южнокорейци, все хора в преклонна възраст, минаха през днешния ден границата със Севера за трогателни срещи със свои родственици, които не са виждали от повече от половин век - от Корейската война в интервала 1950-1953 година, съобщи Франс прес.

Това е първото по рода си събиране на разграничени корейски фамилии от три години. Роднини, останали от двете страни на демилитаризираната зона, ще се видят в севернокорейския планински курорт Кумган.
Франс прес дефинира тези срещи като следващия прегледен образец за забележителното разведряване на връзките сред Северна и Южна Корея след годините на повишаване на напрежението поради нуклеарната и ракетната стратегия на режима в Пхенян.

Милиони корейци бяха разграничени от членовете на своите фамилии вследствие на войната на полуострова. Конфликтът приключи без да бъде подписан кротичък контракт и двете Кореи де факто към момента са в положение на война и всевъзможни трансгранични цивилни връзки са строго неразрешени.

От 2000 година Сеул и Пхенян проведоха 20 поредици от фамилни срещи, в интервали на възстановяване на двустранните връзки. При изискване обаче че са минали 65 години от подписването на примирието, времето за такива събирания към този момент изтича, отбелязва Франс прес.

89 южнокорейци бяха изтеглени с чоп за днешните срещи, които се обрисува да бъдат прочувствени. Те бяха извозени с 14 автомобила до мястото на събиранията, които ще продължат до сряда.
От петък до неделя ще има нови срещи с присъединяване на над 300 южнокорейци, заяви Асошиейтед прес.

Сред късметлиите е 92-годишна жена, която ще се срещне със 71-годишния си наследник, останал на север с татко си, откакто тя избягала на юг със своята щерка. "Никога не съм си представяла, че този ден ще пристигна. Дори не знаех дали (синът ми) е жив ", сподели разчувстваната южнокорейка.

Такива срещи родител-дете са особени редки, поради десетилетията, минали от края на Корейската война, отбелязва Франс прес.

Агенцията показва, че през 2000 година 130 000 южнокорейци са кандидатствали за фамилни срещи. Огромното болшинство от тези хора през днешния ден към този момент са умряли, а множеството от живите са на възраст над 80 години.
Асошиейтед прес отбелязва, че общо близо 20 000 корейци са взели участие в 20-те поредици от срещи от 2000 година Всички те са имали шанса да се видят със свои родственици от другата страна на границата единствено един път.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР