Няколко десетки ученици организираха лежащ протест пред Белия дом с

...
Няколко десетки ученици организираха лежащ протест пред Белия дом с
Коментари Харесай

Деца излязоха на лежащ протест пред Белия дом

Няколко десетки възпитаници проведоха легнал митинг пред Белия дом с искане да се ускори контролът върху търговията с огнестрелни оръжия, оповестява Би Би Си. Поводът за митинга е всеобщото ликвидиране в учебно заведение във Флорида предходната седмица. 17 души бяха убити от 17-годишен някогашен възпитаник на гимназията.

Идеята за лежащия митинг е на две девойки – Елинор Нехтерлайн и Уитни Боуън, споделя Си Ен Ен. Двете първо считали да съберат 17 свои възпитаници и да ги помолят да лежат в продължение на 3 минути на тротоара пред Белия дом. Точно за 3 минути стрелецът Никълъс Крус е умъртвил 17-те си жертви във Флорида.

Постепенно обаче концепцията се разраснала посредством обществените мрежи и към митинга се включили над 100 души – възпитаници, родители и учители.

Част от протестиращите деца легнали на тротоара в позите на убитите във Флорида. Други държали плаката с надписи „ Аз ли съм идващият? “, „ Обичайте децата, не оръжието “, „ NRA, ръцете ви са окървавени “ (NRA е националната оръжейна асоциация, която има мощно лоби във властта, на последните избори поддържа Доналд Тръмп, бел. ред).

Президентът Тръмп в началото се опита да заобиколи тематиката за оръжието на стрелеца от Флорида, като упрекна ФБР, че е пренебрегнало сигналите, до момента в който се отпътува с следствието на съветската интервенция в изборите. Вчера той се съгласи, че би трябвало да се усъвършенства системата на федералните инспекции на досиетата на купувачите на оръжие, само че отново отклони тематиката за ограничението на продажбите на оръжие.

Тръмп е разискал с републиканския сенатор Джон Корнин нов законопроект за продажбата в оръжие, в който не се плануват никакви нови ограничавания при покупката, а единствено по-щателни инспекции на купувачите.

Според американски медии 17-годишният Никълъс Крус е купил изцяло легално през предходната година 7 пушки, макар че е бил следен от обществените служби поради психическите му проблеми.

На митинга пред Белия дом през вчерашния ден се появиха и съперници на контрола върху търговията с оръжия. От 2012 година Националната оръжейна асоциация (NRA) интензивно прокарва концепцията учителите да носят оръжие в учебно заведение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР