Няколко десетки специалности, с които се изучават конкретни професии, вече

...
Няколко десетки специалности, с които се изучават конкретни професии, вече
Коментари Харесай

Държавата защити определени специалности в средното образование

Няколко десетки специалности, с които се учат съответни специалности, към този момент са предпазени. Това излиза наяве от специфичен лист, утвърден от страната.
Защитени са общо 29 специалности. Сред тях са нуклеарна енергетика, пчеларство и бубарство, каменоделство, говедовъдство, металургия на цветните метали, полиграфия и спедиция - такива, в които бизнесът се оплаква, че се нуждае от още фрагменти. Заедно с това бяха утвърдени и 54 специалности, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда в идващите 5 години, които ще имат право на в допълнение финансиране.
Защитени специалности от специалности са тези, които са неповторими по териториален и по изчерпателен симптом. Първото изискване значи образованието по тях да се реализира в не повече от 4 държавни и/или общински учебни заведения, намиращи се в разнообразни области у нас, а второто - образованието в частта характерна професионална подготовка да се разграничава с най-малко 75% от наличието на образованието в тази част по другите специалности от специалностите за професионално обучение, написа в. " Сега ". За такива просветното министерство е определило специалности, измежду които: произвеждане и преправка на мляко и млечни артикули, технология на целулозата, хартията и опаковките, корабоводене, дограма и стъклопоставяне, изолации в строителството, строител на пътища и автомагистрали, полевъдство, трайни насаждения, пристанищна машинизация, маркшайдерство и други За предпазени се предлага да бъдат оповестени някои специалности от машиностроенето като лазерна и оптична техника, металообработващи машини, рециклационни технологии и други, както и такива от сферата на електротехниката и енергетиката - електрообзавеждане на кораби, на жп техника, топлотехника и други
Паралелка по предпазена компетентност ще се образува при най-малко 9 възпитаници. Тя ще може да получава в допълнение финансиране, когато броят на учениците е по-малък от 18 души.
Сред 54-те специалности, по които се чака дефицит от експерти в идващите 5 години, попадат пътно-строителна, подемно-транспортна и автотранспортна техника, помощник-възпитател, произвеждане на облекло и текстил, стругарство, локомотиви и вагони, електрообзавеждане на асансьорна техника, бояджийски работи, произвеждане на самун и хлебни произведения, топлоенергетика и други Тук паралелки ще могат да се образуват при най-малко 12 възпитаници и също ще се поставя в допълнение финансиране.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР