Няколко десетки руски граждани са ранени при неотдавнашно военно стълкновение

...
Няколко десетки руски граждани са ранени при неотдавнашно военно стълкновение
Коментари Харесай

След 2 седмици мълчание Русия потвърди, че нейни граждани са загинали при удари на САЩ в Сирия

Няколко десетки съветски жители са ранени при " неотдавнашно военно сблъскване " в Сирия, при който " към този момент е било казано ", че са починали руснаци и поданици на други страни от Общността на самостоятелните страни.

Това заяви съветското Министерство на външните работи този следобяд. Департаментът по печата към дипломатическата работа добави, че на тях е " оказано подпомагане за връщането им в Русия, където, доколкото ни е известно, те са подложени на лекуване в разнообразни медицински институции. "

Институцията категорично изяснява, че в Сирия се намират съветски жители, отишли там " по своя воля и с разнообразни цели. Не е работа на Министерството на външните работи да прави оценка правотата и законността на това им решение. "

Освен това във въпросния конфликт " по никакъв метод не са взели участие военнослужещи от Руската федерация ".

Не се оповестяват никакви други детайлности - нито за дата, нито за място на военния конфликт. Това обаче може да е първото публично удостоверение на информацията от последните две седмици, съгласно която при въздушни удари на Съединените щати в Източна Сирия са починали десетки руснаци (според някои известия - до сто) и са потърпевши стотици. Данни на редица съветски и американски медии сочат, че множеството от жертвите са били наемници на съветската Частна военна компания " Вагнер ".

" Там водят война наемници от целия свят "

Информацията беше посрещната сериозно от съветските управляващи - в началото прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че няма информация в Сирия да има съветски цивилни, по-късно президентството позволи, че това е допустимо. Едва в края на предходната седмица представителят на министерството Мария Захарова разгласи, че има " предварителни данни " за гибелта на петима цивилни руснаци, само че досега нямаше никакво удостоверение.

Днешното известие не упоменава връзка с този случай, само че прецизира, че за починали руснаци и " жители на Оперативно-наблюдателно дело " " към този момент се е говорило ", а нито един различен сходен случай не е бил публично обсъждан от управляващите.

Вчера външният министър Сергей Лавров, представен от Би Би Си, разгласи, че изявленията, които приказват за огромен брой жертви, без да са били предстоящи резултати от следствия на управляващите, не са правилни и са опит " да се спекулира с войната ". Попитан за какво в зоната на военните дейности има руснаци, той отвърна реторично, като попита какво вършат там " жители на Франция и Англия. " " Там водят война наемници от целия свят. Там водят война (специални части), които не са канени от никого, а са (отишли) сами. "

Същевременно въздушните удари на Съединени американски щати не са единственият случай в региона на източносирийския град Дейр аз Зур, за който пишат медии и наблюдаващи на спора в последните дни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1294)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР