Няколко десетки румънски магистрати се събраха на протест пред Апелативния

...
Няколко десетки румънски магистрати се събраха на протест пред Апелативния
Коментари Харесай

Румънски магистрати излязоха на протест, за да защитят независимостта на съдебната система

Няколко десетки румънски магистрати се събраха на митинг пред Апелативния съд в Букурещ, с цел да защитят независимостта на правораздаването, застрашена съгласно тях от промяната, призната от лявото болшинство и мощно подложена на критика от Брюксел, съобщи Агенция Франс Прес.

"Тук сме, с цел да кажем на Народното събрание и на държавното управление, че правосъдната власт е самостоятелна и би трябвало да остане такава ", съобщи пред публицисти съдията Кристи Данилет от Клуж. "Протестираме против всяка форма на интервенция в активността на магистратите ", сподели съдията Алина Паланкану от съда в Нямц.

Протестиращите магистрати - множеството млади, осъдиха законопроектите, които ускоряват контрола на министерството на правораздаването над прокурорите и подкопават битката против престъпността.

Главният прокурор Аугустин Лазар, за който министърът на правораздаването Тудорел Тоадер задейства процедура за оценка на активността, похвали в декларация способността на младите магистрати да устояват на натиска.

Социалдемократическото държавно управление издейства през юли уволнението на доста известната ръководителка на антикорупционната прокуратура Лаура Кодруца Кьовеши, която през последните години изпрати на съд мнозина висши представители на властта, припомня Агенция Франс Прес.

Европейската комисия и няколко западни посолства в Букурещ остро подлагаха на критика необятната правосъдна промяна, подхваната от ръководещите социалдемократи, с аргумента, че подкопава правовата страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР