Няколко десетилетия след падането на Берлинската стена любителите на автомобили

...
Няколко десетилетия след падането на Берлинската стена любителите на автомобили
Коментари Харесай

Старите източногермански автомобили - все по-популярни и все по-скъпи


Няколко десетилетия след рухването на Берлинската стена феновете на коли не гледат към този момент на колите от Източна Германия с неуважение, написа организация ДПА.

Някога водачите от някогашната комунистическа страна имаха голямо предпочитание да сменят старите си коли с по-модерни западногермански и други европейски возила. Много източноевропейски коли бяха предадени за скрап или оставени да изгният.

Боботещият Трабант (Trabant) обаче, който от този момент се трансформира в един от най-трайните

знаци на някогашната Източна Германия, към този момент не е на ниска цена, защото вълна от носталгия по колите от комунистическата епоха заля Германия.

Същото се отнася и за класическия Вартбург (Wartburg), който също нарастна, както и Мелкус (Melkus) - копието на Ferrari и единствената спортна кола, създавана в Източна Германия.

Марко Холстер оплаква деня, в който е разрешил да му се изплъзне първокачествен образец на автомобилната носталгия от Германската демократична република. 46-годишният гражданин на Шверин таман бил почнал образованието си като авто монтьор, когато се случило обединяването.

Предложили му един от масленозелените, открити трабанти, употребявани от армията за наблюдаване по рисковата за живота границата, разделяща двете Германии. Продавачът желал единствено 50 немски марки или към 30 $ настоящи пари.

Холтер и сътрудниците му отказали да купуват и към момента съжаляват за пропусната опция. Този модел трабанти в този момент коства минимум 4000 $, без значение в какво положение е, а добре ремонтираните трабанти се продават за над 10 000 $, написа ДПА.

Дори скромните лекотоварни коли като вана Баркас Бе 1000 (Barkas B 1000) и микробусите имат доста фенове, а ползата към още по-редките модели и прототипи е огромен.

Клубове на почитателите на Трабант се появиха из цяла Германия, въпреки че най-вече фенове на марката има в източните провинции, където трабанти в добра форма към момента се употребяват ежедневно.

Все отново към 2,8 милиона бройки от тази марка са създадени преди 1990 година и в миналото този автомобил бе най-популярният по пътищата на някогашна Източна Германия.

Международната среща на почитателите на трабант в източния немски град Анклам през май е най-голямото по рода си и ще се организира за 24-ти път.

Собствениците на Вартбург се насочват към град Айзенах от 3 до 6-ти август, където се организира огромно събиране на автомобилни почитатели близо до тогавашния цех на Wartburg в града. Мотото на събитието е " 30 години Вартбург 1.3 " - в чест на последния модел, слязъл от поточната линия. Произвеждан е единствено три години от 1988 до 1991 година.

Същевременно в град Пютниц през юли се организира интернационална среща на източния блок, на която почитателите могат да намерят елементи за всичко от трактори до мотоциклети.

Тридневният панаир на Трабанта през август в Цвикау е друго наложително събитие за запалянковците, изключително като се има поради, че автомобилът е бил сглобяван тук от Заксенринг (VEB Sachsenring).

Експертите споделят, че покупката на коли от източния блок става все по-трудна в последно време, защото притежателите им са наясно с това, че колите са редки и цената им се качва.
Холтер отбелязва пред ДПА, че хубави екземпляри на коли от някогашната Източна Германия постоянно се появяват за продажба на срещите на почитателите, където цените са относително по-умерени. Събитията са също по този начин добра платформа за продажби. " Ако предложите за продажба колата си на някоя от тези срещи, най-вероятно ще я продадете до края на деня, " споделя механикът от Шверин.

Цените се качват бързо и един реновиран Трабант 601 е малко евентуално да бъде продаден за под 5000 $, сподели Холтер, който кара един от в миналото най-често срещаните трабанти.

Първите коли Трабант 601 се появяват през 1963 година. Десетилетия наред Трабантчетата са измежду не изключително обичаните коли, само че към 2010 година цените стартират да се качват, споделя Мариус Бруне от организация Classic Data, която следи цените. " Изведнъж Трабантът стана паметен автомобил ", отбелязва той.

Въпреки възрастта на колите към момента има доста аварийни елементи за колите от източния блок. Някогашните търговци бяха привикнали да се запасяват с аварийни елементи в страна, където за всичко имаше дефицит и съвсем нищо не се хвърляше. В някои случаи производството на части дори се възобнови.

Една от най-скъпите коли от тогавашната Източна Германия е Купе Ер Ес 1000 (Coupe RS 1000) на Мелкус (произвеждана от 1969 до 1972 година), която е със 70 конски сили. За този необичаен автомобил обаче не очаквайте да платите под 80 000 $. Цените на " закръгления " Вартбург (Wartburg 312/1) също скочиха през последните години и в този момент моделът може да се купи за към 13 000 $.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР