Няколко държави изразиха в ООН загриженост относно полицейското насилие, включително

...
Няколко държави изразиха в ООН загриженост относно полицейското насилие, включително
Коментари Харесай

Франция е критикувана в ООН заради расизма и полицейското насилие

Няколко страни показаха в Организация на обединените нации угриженост по отношение на полицейското принуждение, в това число против протестиращи, във Франция, където стартира следващият ден на всеобщи демонстрации.

Нападенията против мигранти, расовото профилиране и религиозната непоносимост също бяха повдигнати по време на Универсалния периодически обзор (УПП), който всички 193 страни от Организация на обединените нации минават на всеки четири години.

Франция би трябвало " да предприеме ограничения, с цел да отговори по транспарантен метод на изказванията по отношение на несъразмерната приложимост на мощ от страна на полицията и жандармерията против протестиращи по време на демонстрации ", съобщи представителят на Швеция пред Съвета по правата на индивида в Женева.

Подобни опасения показаха и други страни, измежду които Дания, Лихтенщайн и Норвегия, както и Русия, Венецуела и Иран - три страни, които сами постоянно се сблъскват с обвинявания в полицейско принуждение и други съществени и необятно публикувани нарушавания на правата на индивида.

" Обезпокоени сме от строгите и от време на време насилствени ограничения, ориентирани към разпространяване на мирни жители ", съобщи пред съвета представителката на Русия Кристина Сукачева.

Критиките пристигнаха в миг, когато Франция се приготвяше за до 1,5 милиона протестиращи, които да изпълнят улиците ѝ по случай Деня на труда 1 май, макар че президентът Еманюел Макрон се пробва да насочи страната към превъзмогване на разликите, провокирани от спорния закон за пенсиите.

Това е отзив от възходящите митинги във Франция против полицията за непропорционално потребление на мощ при оправянето с тълпите на фона на продължаващите от месеци митинги против повишението на пенсионната възраст във Франция от 62 на 64 години.

По време на прегледа няколко страни, в това число Съединени американски щати и Китай, приканиха Франция да направи повече за битката с расовата и религиозната дискриминация.

Представителката на Съединени американски щати Кели Билингсли съобщи, че страната ѝ упорства Париж да " разшири напъните си за противопоставяне на закононарушенията и заканите за принуждение, стимулирани от религиозна ненавист, като антисемитизъм и антимюсюлманска ненавист, в това число случаите на тормоз, вандализъм и набези ".

Китайският представител осъди " повишаването на расизма и ксенофобията " във Франция, като я прикани " да спре... ограниченията, които нарушават правата на мигрантите ".

Бразилия и Япония осъдиха " расовото профилиране от страна на силите за сигурност ".

Сабрин Балим, правосъден консултант във френското министерство на вътрешните работи, съобщи пред съвета, че потреблението на мощ е " строго следено, следено и при положение на неправилна приложимост - глобено ".

Тя също по този начин акцентира, че " Франция осъжда всяка форма на расово профилиране ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР