Няколко часа, след като шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев

...
Няколко часа, след като шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев
Коментари Харесай

МЗ опроверга РЗИ за налагане на по-строги мерки в София


Няколко часа, откакто шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев разгласи през вчерашния ден, че София навлиза в алена зона и следва налагане на ограничавания на заведения за хранене и фитнеси, от здравното министерство опровергаха изнесените от него данни.

" Изнесената от шефа на Столичната РЗИ информация, че " София навлиза в алена зона и следва издаване на заповед за налагане на ограничавания " не дава отговор на истината. 14-дневната заболяемост към днешна дата за региона на София град е 89/100 000, което според признатия Национален проект за справяне с пандемията от SARS-COV-2 не изисква налагането на спомагателни ограничавания. На шефа на Столична РЗИ е поискано пояснение за позволената неточност ", показаха от Министерство на здравеопазването.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Сутринта във вторник пред Би Ти Ви шефът на столичната РЗИ доктор Данчо Пенчев разгласи, че от на следващия ден София стяга ограниченията против ковид поради многото случаи на новозаразени. Фитнеси, плувни басейни и уелнес и спа залите ще работят с 30% потенциал. Кафенетата, заведенията за хранене, нощните заведения и игралните зали също минават на 30% запълняемост на местата, като при тях се лимитира и работното време - от 6 часа до 23 часа, уточни той.

По думите му заповедта на здравния министър за новите ограничения ще бъде издадена през днешния ден и ще влезе в действие от на следващия ден.

Д-р Пенчев изясни, че от няколко дни София е в жълтата зона съгласно 14-дневната заболяемост, а на база на 7-дневния разбор на растежа на заболяемост е в алената зона от края на предходната седмица. " В последните няколко седмици случаите започнаха внезапно да се удвояват. Преди три седмици случаите бяха 185, преди две - 363, а предходната седмица - 681 ", уточни той. По думите му, съгласно проекта за деяние при нова COVID-вълна, който Министерски съвет одобри, София влиза на второ равнище, в което броят на заболелите е над 100 на 100 хиляди души, позитивните проби са сред 1 и 4%, а растежът на заболелите е с обезпокоителни варианти и пораства. " Така че ние влизаме във втора зона, или така наречен " жълта зона " (т.е оранжевата съгласно Плана), при която ограниченията са единствено ограничаващи, а не възбранителни ", уточни той.

Припомняме, че съгласно Плана за деяние на министър Кацаров при попадане на област във втора, оранжева зона, се вкарват редица ограничавания. Разрешени са домашни посещаване с 15 души гости от 2 до 3 семейства, или до 10 души от едно домакинство. На закрито могат да се срещат до 50 души, а навън - до 100 души. Конгреси и конференции ще се позволяват при прилагане на най-много 30% от потенциала на помещението, 1.5 м. отдалеченост и носене на маски, както и ходенето на фитнес, спортни зали и културни мероприятия (кина, театри и т.н.). Същото важи за мачове на закрито, а навън остава единствено условие за 30% от потенциала. Освен, че заведения за хранене, кафенета, нощни клубове и игрални зали ще работят при не повече от 30% от потенциала им, сред посетителите би трябвало да има отдалеченост, като групите следва да са от до 6 индивида от не повече от 3 семейства на маса. При съблюдаване на въпросните условия в жълта зона се позволява и потребление на 50% от потенциала на заведенията при 100% имунизиран или преболедувал личен състав. Магазините и услугите ще работят при стеснен потенциал и съблюдаване на главните противоепидемични ограничения, като при личен състав под 10 души, всички от които имат документ за имунизация или преболедуване, маските не са наложителни.

" Аз много съм под напрежение, това внезапно повишение на болните не е добър знак за по-нататъчно развиване на епидемията. Д-р Кунчев сподели, че чака 1000 позитивни проби до края на седмицата, единствено през днешния ден са 770, което е явен сигнал, какво ни чака ", уточни още шефът на РЗИ-София. По думите му в случай че в София на 14-дневна база болните минат 250 на 100 хиляди души, ще се вкарат още по-строги ограничения, планувани в проекта за трета зона.

Д-р Пенчев изрази съмнение, че " би могло " началото на образователната година да съвпадне с пика на четвъртата вълна и тя да не стартира присъствено в столицата. Затова за следващ път той моли хората да се имунизират, с цел да се предотврати упования пик. " На база направено проучване единствено 0.06% от към този момент имунизираните в София са болни от ковид, като единствено 10 от тях са попаднали в болница, и то в леко положение ", даде за образец той.

Шефът на РЗИ-София искрено призна и, че противоепидемичните ограничения не се съблюдават, изключително в моловете. " Мерките са ориентирани към запазване здравето на хората. Здравето се опазва от самите хора, не можем да застанем като пъдари до всеки един човек и да следим дали съблюдава ограниченията, това е един развой на себеуважение ", съобщи той, добавайки, че през миналия месец са направени 450 инспекции, като при 10% от тях са наложени санкции поради неспазване на ограниченията.

РЕАКЦИЯ

" Обявиха убийството на туризма! Официално! Започва се от столицата! ". Така Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) остро възразиха в отворено писмо против желанието на шефа на Столичното РЗИ Данчо Пенчев разгласи от на следващия ден понижен потенциал на заведенията в София до 30% и работно време от 6 до 23 часа.

От КБТБ се обръщат към президента Румен Радев, който носел отговорност за дейностите на назначените от него министри и в частност за " некомпетентния Стойчо Кацаров ". " Ставате съизвършител в убийството на българския туризъм. Това, което се случва е грозно и е лишено от всякаква логичност. Това е дискриминация в най-директния й тип. Това е геноцид освен над работодателите и трудещите се в българския туристически бранш, само че и против всички млади българи. Настояваме допустимо най-бързо да отстраните от поста министър Стойчо Кацаров, тъй като той употребява всяка останала му в министерството минута за кавга с българския дребен и междинен бизнес. Многократно предоставяхме на обществото съответни доводи, за какво не трябва да се лимитира работата на заведенията и туристическите обекти и по какъв начин от тази популистка мярка няма никакъв смисъл. На хората облечени във власт обаче, въобще не им пука, тъй като работят на държавна заплата и пробват да прикрият некомпетентността си и тоталния неуспех на имунизационния развой посредством кавга с бизнеса. И тъй като към този момент не имаме вяра, че ще ни послушате, ние сме подготвени да защитим правата си с всички вероятни средства! Мирни и не чак толкоз мирни… ", се показва в писмото на КБТБ.

ОГНИЩЕ

Огнище на COVID-19 е открито измежду група български възпитаници, които са на езиков лагер в австрийския град Кнапенберг, оповестиха от здравното ни министерство.

Българската група е пристигнала в Австрия на 1 август, като всички лица са влезнали в страната при показване на негативен тест. Децата са били тествани и на всеки 48 часа. На 9 август са открити първите позитивни за COVID-19 проби, като незабавно локалните здравни управляващи са изолирали лицата с позитивен резултат в настрана място за настаняване.

От общо 51 деца на възраст сред 14 и 16 години все още коронавирусна зараза е открита при 14 от тях, като по данни на локалните здравни служби те нямат признаци. Двама от ръководителите на групата също са с позитивни проби, като при един от тях инфекцията протича със признаци.

В момента министерството на опазването на здравето основава нужната организация за прибирането на учениците и ръководителите им в България.

Източник: " Сега "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР